Γιατί να μην απολαύσετε ένα ωραίο μικροκαμωμένο Sirah.  Πάρτε και βαθιά κατάδυση και μια γουλιά.  – ΚΟΥΖΙΝΙΣΤΗΣ

Γιατί να μην απολαύσετε ένα ωραίο μικροκαμωμένο Sirah. Πάρτε και βαθιά κατάδυση και μια γουλιά. – ΚΟΥΖΙΝΙΣΤΗΣ

August 16, 2022 0 Von admin

Το Petite Sirah μερικές φορές προκαλεί σύγχυση, οπότε ας τακτοποιήσουμε τα μυστικά του μια για πάντα. Υπάρχει ομοιότητα στο όνομα Petite Sirah και Syrah. Εκτός από τα ονόματά τους, είναι ξεχωριστά από μόνα τους. Ο Petite Sirah δεν είναι μωρό του Syrah. Τα χαρακτηριστικά αυτής της υπέροχης ποικιλίας είναι μοναδικά και έχουν διαφορετικό γευστικό προφίλ. Είναι σκούρο, τολμηρό και πλούσιο με άφθονες τανίνες που του δίνουν εξαιρετική δυνατότητα γήρανσης. Δεν είναι ασυνήθιστο να γερνάς από είκοσι έως σαράντα χρόνια στο κελάρι και να πετάξεις από το μπουκάλι με γεύσεις που είναι τόσο φρέσκες και ζωντανές όσο ήταν όταν μπήκαν για πρώτη φορά.

Το Petite Sirah, ένα σταφύλι που ονομάζεται Durif ανακαλύφθηκε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1860 από τον βοτανολόγο Francois Durif. Στο θερμοκήπιό του, ένα αμπέλι Syrah διασταυρώθηκε με το Peloursin κατά τη διάρκεια της επικονίασης, με αποτέλεσμα ένα μικρό, έντονα χρωματισμένο μούρο με υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες και οξύτητα. Τελικά, τα αμπέλια έφτασαν στην Καλιφόρνια, όπου οι οινοπαραγωγοί αναγνώρισαν ότι το σταφύλι είχε πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά με το Syrah που γνώριζαν καλά. Ενώ συνειδητοποίησαν ότι το σταφύλι δεν ήταν Syrah, το Petite Sirah ήταν ένα πολύ πιο ελκυστικό όνομα από το Durif, οπότε έτσι άρχισαν να το αποκαλούν.

Περιγράφεται καλύτερα ως ξηρό κόκκινο κρασί με λίγη υπολειμματική ζάχαρη μετά τη μετατροπή σε αλκοόλ, αλλά δεν μεταφράζεται σε γλυκύτητα στο κρασί. Το Petite Sirah είναι ένα από τα πιο σκούρα κόκκινα κρασιά που παράγονται παγκοσμίως και είναι γεμάτο με χαρακτηριστικές γεύσεις ώριμων φρούτων από δαμάσκηνα και βατόμουρα. Επιπλέον, νότες μαύρης σοκολάτας, πιπεριού, μαύρου τσαγιού, γλυκόριζας και μόκας είναι επίσης κοινές. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το terroir του κρασιού επηρεάζεται από τις διαφορές που εντοπίζονται μεταξύ του γαλλικού κρασιού ή του κρασιού που παράγεται από ψυχρότερο κλίμα σε σύγκριση με το θερμό κλίμα Petite Sirah. Το Petite Sirah από ψυχρότερες θερμοκρασίες έχει περισσότερες γήινες γεύσεις και νότες εσπεριδοειδών, ενώ οι εκδόσεις με θερμότερο κλίμα έχουν πιο παρακμιακές, μαρμελάδες και υψηλότερο αλκοόλ.

Όταν έρθει η ώρα να σερβίρετε το κρασί, συνιστάται η μετάγγιση και αφήστε το να αναπνεύσει για τουλάχιστον δύο ώρες. Ένα τέλεια παλαιωμένο Petite Sirah θα μαλακώσει, επιτρέποντας στην πολυπλοκότητα των γεύσεων να εξελιχθεί.

Τώρα που έχετε το κρασί σας, σκεφτείτε το βοδινό! Η πλούσια, κόκκινη πρωτεΐνη και το Petite Sirah ταιριάζουν τέλεια αγάπη/γεύση! Δεν έχει σημασία πώς παρασκευάζεται και μαγειρεύεται το κρέας. θα έχει πάντα καλύτερη γεύση με ένα ποτήρι από αυτό το υπέροχο κόκκινο κρασί. Μην ξεχάσετε το μάθημα τυριού! Το υψηλό επίπεδο τανινών στο Petite Sirah το καθιστά ιδανικό ταίρι με κρεμώδη, μαλακά τυριά όπως Camembert, Brie, Mozzarella, Emmental ή Gouda. Είναι νόστιμο με Raclette ή Fondue, που προβάλλει πικάντικο λιωμένο ελβετικό τυρί.

Για μια εμπειρία πολυτέλειας σε ένα μπουκάλι, παραλάβετε το Leap Ne Cede Malis Estate Grown Napa Valley Petite Sirah του Stags 2018. $160

Αυτό το εξαιρετικά μυτερό κρασί περιλαμβάνει 85% Petite Sirah και 15% άλλες ποικιλίες. Στο ποτήρι, δείχνει βαθύ γρανάτη έως μωβ. Στη μύτη, αρώματα μαύρου δαμάσκηνου, κέικ φρούτων και μαύρου κερασιού ξεπηδούν στο ποτήρι, με νότες τρούφας στο πίσω μέρος. Στο στόμα, είναι μεσαίο σώμα με μεγάλες, τολμηρές τανίνες και τόνους μυώδους φρούτου με μακρύ τελείωμα.

Charles Krug 2018 περιορισμένης κυκλοφορίας Petite Sirah. 75,00 $

Αυτό το Petite Sirah περιορισμένης κυκλοφορίας από τους αμπελώνες του κτήματος στην Αγία Ελένη και στο Yountville παλαιωμένο σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 18 μήνες πριν από την κυκλοφορία του, δίνοντάς του μια κομψή απαλή αίσθηση στο στόμα. Αυτό το 2018 δείχνει μια πολύπλοκη μύτη από βατόμουρα και ζεστά μπαχαρικά με νότες κόκκων καφέ και σκόνη κακάο. Στο στόμα, οι γεύσεις από cranberry, blueberry, κόκκους καφέ και φρυγανισμένη βελανιδιά συνδυάζονται με μεγάλες τανίνες και μακρύ τελείωμα.

Caymus-Suisun Grand Durif 2018 (γνωστός και ως Petite Sirah) 60,00 $

Αυτό το Petite Sirah εξακολουθεί να έχει τις κλασικές γεύσεις για τις οποίες είναι γνωστή η ποικιλία, αλλά με πιο ελαφρύ σώμα στο ποτήρι. Η μύτη έχει απαλές νότες βατόμουρου, βατόμουρου και κόκας. Μεγάλες, τολμηρές σκούρες γεύσεις φρούτων επιβεβαιώνουν τη μύτη και τελειώνουν με απαλές, πλούσιες τανίνες.

Όλα αυτά είναι εξαιρετικά παραδείγματα αυτής της ελάχιστα γνωστής ποικιλίας και αξίζει μια θέση στο τραπέζι σας.