Γιατί οι γαιοσκώληκες είναι καλοί για τον κήπο μου;

2
Γιατί οι γαιοσκώληκες είναι καλοί για τον κήπο μου;

Παρατηρήστε τον ταπεινό γαιοσκώληκα, να στριμώχνεται μακριά και να κάνει την καθημερινή του δουλειά. Απλά πλάσματα μπορεί να νομίζετε αλλά έχουν αρκετά σημαντική χρήση στον κήπο. Γνωρίζατε ότι οι γαιοσκώληκες είναι οι πρώτοι κηπουροί της φύσης; Δεν υπάρχουν μόνο για να τρώνε τα παιδιά και να τα χρησιμοποιούν οι ψαράδες ως δόλωμα 🙂

Μερικά βασικά γεγονότα για τους γαιοσκώληκες

Οι γαιοσκώληκες υπάρχουν σχεδόν σε κάθε τύπο εδάφους, αλλά όσο πιο υγιές είναι το έδαφος τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός. Ένα υγιές έδαφος επιτρέπει πολύ αέρα και υγρασία, τα οποία χρειάζονται και τα δύο από τον γαιοσκώληκα για να συνεχίσει να υπάρχει. Οι γαιοσκώληκες δεν έχουν πνεύμονες όπως εσύ ή εμένα, αλλά αναπνέουν από το δέρμα τους. Ολόκληρο το δέρμα τους απορροφά οξυγόνο και απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα. Χρειάζονται επίσης υγρασία για να τους βοηθήσει στην αναπνοή, αλλά η υπερβολική υγρασία δεν τους κάνει καλό.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι γαιοσκώληκα που μπορεί να συναντήσετε:

Nightcrawlers: 8 έως 10 ίντσες μήκος και το αγαπημένο του ψαρά.
Σκουλήκια κήπου: 5 έως 7 ίντσες μήκος και βρίσκονται συνήθως σε υγρά εδάφη.
Σκουλήκια κοπριάς: 4 έως 5 ίντσες μήκος και βρίσκονται σε εδάφη πλούσια σε κοπριά.
Κόκκινα σκουλήκια: μήκους 3 έως 4 ιντσών και τα πιο διαθέσιμα στο εμπόριο.

Γιατί Γαιοσκώληκες στον Κήπο;

Ένας κήπος χωρίς γαιοσκώληκες θα έχανε όλα τα μεγάλα οφέλη που του προσφέρουν. Η πρώτη τους δουλειά είναι να οργώνουν το έδαφος περνώντας μέσα από αυτό τούνελ. Οι σήραγγες που δημιουργούνται επιτρέπουν στον αέρα και την υγρασία να περάσουν εύκολα μέσα από το έδαφος, δημιουργώντας ένα υγιές περιβάλλον για τα φυτά. Οι σήραγγες συγκρατούν νερό που μπορούν να πάρουν τα φυτά και επίσης συγκρατούν τον αέρα για να βοηθήσουν τα βακτήρια να διασπάσουν την οργανική ύλη μέσα στο έδαφος.

Μετά την πέψη οι γαιοσκώληκες παράγουν περιττώματα περίπου στο μέγεθος μιας κεφαλής καρφίτσας. Αυτά τα περιττώματα ονομάζονται «χύτευση» ή «βερμικομπόστ» και είναι ένα εξαιρετικό υλικό ρύθμισης του εδάφους. Βελτιώνει τις ιδιότητες του εδάφους όπως το πορώδες και τη συγκράτηση της υγρασίας, βοηθά στην ανάπτυξη των φυτών και βοηθά στην καταπολέμηση παρασίτων και ασθενειών.

Αύξηση του πληθυσμού των γαιοσκώληκων στον κήπο

Πώς μπορεί κανείς να αυξήσει τον αριθμό των γαιοσκωλήκων στο έδαφος του κήπου του; Λοιπόν, ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να προσθέσετε περισσότερη οργανική ύλη στο έδαφος. Οι γαιοσκώληκες δεν μπορούν να χορτάσουν τα πράγματα. και θα το αναζητήσουν όπου μπορούν να το βρουν.

Τελικά…

Ο γαιοσκώληκας είναι εξίσου σημαντικός για τον κήπο με τον κηπουρό που τον συντηρεί, επειδή οργώνουν το έδαφος και προσθέτουν ένα εδαφοβελτιωτικό με τη μορφή χυτών. Είναι τόσο κηπουρός όσο κι εσείς. Την επόμενη φορά που θα δείτε κάποιον να κουνιέται στο έδαφος μπροστά σας, σκύβετε και λέτε «έχετε κάποιες καλές συμβουλές για την κηπουρική;» Ποτέ δεν ξέρεις ότι μπορεί να απαντήσει 🙂

Θα αφήσω τον τελευταίο λόγο σε έναν Κάρολο Δαρβίνο που κάποτε είχε να πει αυτό για τον γαιοσκώληκα:

«Το άροτρο είναι μια από τις αρχαιότερες και πιο πολύτιμες εφευρέσεις του ανθρώπου. αλλά πολύ πριν υπάρξει, η γη στην πραγματικότητα οργώθηκε τακτικά και εξακολουθεί να οργώνεται από γαιοσκώληκες. Μπορεί να αμφισβητηθεί αν υπάρχουν πολλά άλλα ζώα που έπαιξαν τόσο σημαντικό ρόλο στην ιστορία του κόσμου, όπως αυτά τα ταπεινά οργανωμένα πλάσματα».

Καρφιτσώστε αυτήν την εικόνα:

Schreibe einen Kommentar