Μπορεί ένα άτομο να έχει γενετική προδιάθεση στον εθισμό;

1
Μπορεί ένα άτομο να έχει γενετική προδιάθεση στον εθισμό;

Τι είναι η Γενετική;

Η γενετική είναι η επιστήμη που μελετά τα γονίδια και λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά που μεταδίδονται από τους γονείς στα παιδιά. Τα γονίδια είναι ουσιαστικά κληρονομήσιμες δομές. Αποτελούνται από διάφορες διατάξεις DNA στα χρωμοσώματα. Υποτίθεται ότι υπάρχουν περίπου 20.000 διατάξεις DNA στο ανθρώπινο χρωμόσωμα.

Οι άνθρωποι κληρονομούν γονίδια από τους γονείς τους, τα οποία καθορίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά τους, όπως τα φυσικά χαρακτηριστικά (χρώμα ματιών και μαλλιά). Αλλά, πέρα ​​από αυτό, τα γονίδια μπορούν επίσης να ελέγχουν/επηρεάσουν την υγεία των ανθρώπων, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, ακόμη και τις εθιστικές συμπεριφορές.

Είναι ο εθισμός γενετικός;

Όπως πολλά χρόνια προβλήματα υγείας, ο εθισμός συνοδεύεται επίσης από έναν κληρονομικό παράγοντα, ο οποίος μπορεί να εμφανίζεται στην οικογένεια. Αν και ο καθένας μπορεί να αναπτύξει μια συνήθεια, οι μελέτες μας το λένε Το 60% του κινδύνου εθισμού σας προέρχεται από τη γενετική σας σύνθεση.

Κατά την αλληλεπίδραση με άλλους παράγοντες όπως η ατομική προσωπικότητα και το περιβάλλον, η γενετική προδιάθεση ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει την υγεία του. Για παράδειγμα, αν έχετε έναν γονέα, έναν αδερφό ή έναν παππού ή γιαγιά που υπέφερε από εθισμό, μπορεί επίσης να έχετε μια υψηλότερη συνάφεια με την ανάπτυξη εθισμού.

Η έρευνα για την καλύτερη κατανόηση του τι κάνει ορισμένα άτομα πιο επιρρεπή στον εθισμό από άλλα είναι σε εξέλιξη. Όμως, η σχέση μεταξύ του οικογενειακού ιστορικού, των γονιδίων και του εθισμού είναι σαφής και ισχυρή.

Ο ρόλος των γονιδίων σε συγκεκριμένους εθισμούς

Γονίδια και Αλκοολισμός

Δεν υπάρχει «γονίδιο αλκοολισμού» που φέρουν οι άνθρωποι και πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη της διαταραχής χρήσης αλκοόλ. Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ των γονιδίων και του αλκοολισμού, η οποία θα πρέπει να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε αυτόν από άλλους.

Για παράδειγμα, μελέτη που χρηματοδοτείται από το NIDA εξέτασε μια βάση δεδομένων με περίπου 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους για να καθορίσει τη σχέση μεταξύ συμπεριφορών εθισμού και γονιδίων. Εξέτασε συγκεκριμένα τη χρήση αλκοόλ και νικοτίνης.

Η μελέτη βρήκε περίπου 400 διαφορετικές τοποθεσίες μέσα στο γονιδίωμα, μαζί με 566 παραλλαγές σε αυτές τις τοποθεσίες που επηρεάζουν σημαντικά τη χρήση αλκοόλ και νικοτίνης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι θέσεις του γονιδιώματος επηρεάζουν τη λειτουργία διαφόρων χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης.

Η ευαισθησία ενός ατόμου στο AUD μπορεί να είναι υψηλότερη εάν μοιράζεται έναν συγγενή πρώτου βαθμού με αλκοολισμό (αδέλφια ή γονείς). Η έρευνα βρήκε επίσης μια συσχέτιση μεταξύ συγγενών δεύτερου και τρίτου βαθμού όπως οι θείοι, οι θείες και οι παππούδες. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι κέντρα θεραπείας απεξάρτησης ξεκινήστε με μια αξιολόγηση του οικογενειακού ιστορικού για να επινοήσετε το καλύτερο πρόγραμμα θεραπείας εθισμού.

Εθισμός στην κοκαΐνη

Εθισμός στην κοκαΐνη συνδέεται στενά με τα γονίδια ενός ατόμου. Ο εθισμός έχει μια πιθανή εκτιμώμενη κληρονομικότητα περίπου 65-79%. Πολλά γονίδια μαζί μπορεί να ελέγχουν και να συμβάλλουν στον εθισμό στην κοκαΐνη.

Μπορεί ένα άτομο να έχει προδιάθεση στον εθισμό;

Ναι, πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση να υποφέρουν από κατάχρηση ουσιών περισσότερο από άλλους. Σύμφωνα με APA, «Περίπου το ήμισυ της ευαισθησίας του ατόμου στο αλκοόλ και τον εθισμό στα ναρκωτικά συνδέεται με γενετικούς παράγοντες».

Ωστόσο, όσο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε τον ρόλο της γενετικής προδιάθεσης, τόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε το άλλο μισό της εξίσωσης. Θα βοηθήσει καλύτερα να διαπιστωθεί ο κίνδυνος εθισμού ενός ατόμου.

Τρόποι για την καταπολέμηση μιας γενετικής προδιάθεσης στον εθισμό

Παρά τη σαφή σχέση μεταξύ εθισμού και γενετικής, είναι δυνατό να ξεπεραστεί αυτός ο παράγοντας κινδύνου. Είναι δυνατό να καταπολεμηθεί αυτή η προδιάθεση για κατάχρηση ουσιών με υγιεινή διατροφή, δεξιότητες διαχείρισης του άγχους, σωστή επικοινωνία και το κατάλληλο περιβάλλον.

Ικανότητες Υγιεινής Αντιμετώπισης – Όλοι περνάμε δυσκολίες στη ζωή. Αλλά το να ξέρεις πώς να χειρίζεσαι αυτές τις δύσκολες καταστάσεις είναι το κλειδί, ειδικά αν προέρχεσαι από οικογένεια με ιστορικό εθισμού. Θυμάμαι, μόνο το 40-60% του εθισμού είναι γενετικός. Περίπου το 50% του κινδύνου προέρχεται από κακές δεξιότητες αντιμετώπισης και αδυναμία διαχείρισης του άγχους.

Εξασκηθείτε στις δεξιότητες αντιμετώπισης για να προσαρμοστείτε καλύτερα σε ξαφνικές αλλαγές, να μειώσετε το άγχος και την κατάθλιψη και να ξεπεράσετε τις προκλήσεις. Αφεθείτε σε ρουτίνες αυτοφροντίδας, εξασκηθείτε στον διαλογισμό, τις βαθιές αναπνοές, το ημερολόγιο και την προσοχή. Επίσης, προσπαθήστε να αναπτύξετε κάποια διασκεδαστικά χόμπι.

Στρες Διαχείριση – Το άγχος είναι ένα τεράστιο έναυσμα για την κατάχρηση ουσιών. Επομένως, η διατήρηση των επιπέδων άγχους σε απόσταση μπορεί να σας αποτρέψει από το να καταφύγετε στα ναρκωτικά και το αλκοόλ για να ξεφύγετε ή να ανακουφίσετε το άγχος. Μερικοί δοκιμασμένοι και δοκιμασμένοι τρόποι διαχείρισης του στρες είναι – η άσκηση, το γέλιο, το ημερολόγιο, η μουσικοθεραπεία, η μυϊκή χαλάρωση, το περπάτημα, η καθοδηγούμενη εικόνα, η αρωματοθεραπεία και η συζήτηση με άτομα που υποστηρίζουν.

Πώς να κατανοήσετε και να αναγνωρίσετε τους αγώνες του εθισμού;

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να κατανοήσετε τη μείωση και την προηγούμενη κατάχρηση ουσιών –

  • Παρέχετε μη στιγματιστικές και ακριβείς πληροφορίες για θέματα εθισμού και ψυχικής υγείας
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο εγγραφής των ηλικιωμένων σας σε συνταξιοδοτικά κέντρα για ηλικιωμένους με προβλήματα ψυχικής υγείας αν αυτό είναι που τροφοδοτεί τον εθισμό.
  • Προσφέρετε προληπτική εκπαίδευση
  • Προσπαθήστε να εντοπίσετε το πρόβλημα νωρίς και αναζητήστε την απαραίτητη υπηρεσία ψυχικής υγείας.
  • Προσπαθήστε να ασχοληθείτε με διασκεδαστικά χόμπι.
  • Αποφύγετε ανθυγιεινά περιβάλλοντα όπου επικρατεί η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ.
  • Ασκηθείτε στην αποχή
  • Συνεργαστείτε με έναν θεραπευτή εάν υποφέρετε από κατάχρηση ουσιών.
  • Γίνετε μέλος ομάδων υποστήριξης για να βρείτε έμπνευση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του εθισμού
  • Κατανοήστε πώς ξεκίνησε ο εθισμός στην οικογένειά σας και αποφύγετε συνειδητά να πέσετε σε παρόμοια μοτίβα/ καταστάσεις για να σπάσετε τον κύκλο.

Συμπέρασμα

Η γενετική μπορεί να επηρεάσει έντονα την εξάρτηση ενός ατόμου από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Και ενώ ο εθισμός μπορεί να εμφανίζεται σε οικογένειες – είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι αναπόφευκτο.

Ακριβώς επειδή μοιράζεστε έναν αδερφό ή έναν γονέα με εθισμό δεν σημαίνει ότι πρέπει επίσης να επαναλάβετε τα λάθη τους. Σίγουρα, μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτους στο πρόβλημα, επομένως πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ενημερωθείτε για το πώς λειτουργεί ο εθισμός και μάθετε τα σημάδια του. Με τη σωστή στρατηγική, προφυλάξεις και προοδευτική νοοτροπία – δεν υπάρχει λόγος να είστε καταδικασμένοι να επαναλάβετε τα λάθη της οικογένειάς σας. Και, όταν όλα τα άλλα αποτύχουν – να ξέρετε ότι η βοήθεια από ειδικούς είναι πάντα διαθέσιμη. Μιλήστε με τον γιατρό, τον θεραπευτή ή τον σύμβουλό σας για να αναζητήσετε βοήθεια με τον εθισμό.

Schreibe einen Kommentar