Ο εθισμός στο αλκοόλ, ποιον επηρεάζει και πώς

0
Ο εθισμός στο αλκοόλ, ποιον επηρεάζει και πώς

Ο εθισμός στο αλκοόλ είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε σημείο που επηρεάζει τη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία. Περίπου το 7% των Αμερικανών ενηλίκων πάσχει από διαταραχή χρήσης αλκοόλ.

αλκοόλ

Ο εθισμός στο αλκοόλ, ποιον επηρεάζει και πώς (Image Credit Pexels)

Το πρόβλημα προκαλεί σημαντική αγωνία και παρεμβαίνει στην εργασία, το σχολείο και τις προσωπικές σχέσεις. Δυστυχώς, δεν επηρεάζει μόνο το άτομο με το πρόβλημα του ποτού. Επίσης, επιβαρύνει τους άλλους κοντά τους. Περιλαμβάνουν:

Η Άμεση Οικογένεια

Αυτοί που ζουν με αλκοολικό συχνά υποφέρουν περισσότερο. Βλέπουν ότι το άτομο που αγαπούν μετατρέπεται σε κάποιον που δεν αναγνωρίζουν πλέον. Οι εναλλαγές της διάθεσης ενός αλκοολικού, τα βίαια ξεσπάσματα και η παραμέληση μπορούν να καταστρέψουν μια οικογένεια.

Οι σύζυγοι και τα παιδιά συχνά αισθάνονται αβοήθητοι, μπερδεμένοι και φοβισμένοι. Απαιτούν α ομάδα υποστήριξης της οικογένειας που καταλαβαίνει τι περνάνε και μπορεί να προσφέρει καθοδήγηση. Άλλοι τρόποι με τους οποίους ο εθισμός επηρεάζει τα μέλη της οικογένειας περιλαμβάνουν:

Οικονομικά

Όταν ένας εξαρτημένος είναι κύριος τροφοδότης, όλη η οικογένεια υποφέρει οικονομικά. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να χάσουν το σπίτι τους. Ακόμη και όταν ο άλλος σύζυγος ανεβαίνει, το άγχος της διαχείρισης ενός νοικοκυριού και του να είσαι γονιός είναι συντριπτικό. Οι εξαρτημένοι χρησιμοποιούν συχνά τα χρήματα για λογαριασμούς και φαγητό, με αποτέλεσμα η οικογένεια να δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.

Χαμένη εμπιστοσύνη

Οι εθισμένοι απατούν, λένε ψέματα και κλέβουν για να πάρουν χρήματα για αλκοόλ. Η προδοσία και η πληγή είναι καταστροφικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, καταστρέφει σχέσεις που δεν επισκευάζονται. Όταν τα ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς, μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια δυσαρέσκεια και πικρία.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στα παιδιά

Η συμπεριφορά του αλκοολικού μπορεί προκαλούν τα παιδιά τους να υποφέρουν από άγχος, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μπορεί να δυσκολεύονται στο σχολείο και να έχουν πρόβλημα να δημιουργήσουν σχέσεις. Μερικές φορές, αναπτύσσουν πρόβλημα με το ποτό ως ενήλικες ή κάνουν κατάχρηση ναρκωτικών.

Τα παιδιά υποφέρουν από παραμέληση

Ένας αλκοολικός γονέας συχνά δίνει προτεραιότητα στο ποτό έναντι των παιδιών του. Μπορεί να ξεχάσουν να τα πάρουν από το σχολείο ή τις δραστηριότητες ή να τα αφήσουν μόνα τους στο σπίτι για μεγάλες περιόδους. Μπορεί επίσης να παραμελούν τις βασικές τους ανάγκες, όπως φαγητό και ρούχα.

Η χρόνια παραμέληση έχει μόνιμο αντίκτυπο στα παιδιά. Τους κάνει να δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους ανθρώπους και να δημιουργήσουν προσκολλήσεις. Μπορεί επίσης να παλεύουν με άγχος, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αναπτύσσουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Η Διευρυμένη Οικογένεια

Ο εθισμός ενός αλκοολικού δεν επηρεάζει μόνο τα μέλη της οικογένειας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα σε μέλη της ευρύτερης οικογένειας, όπως γιαγιάδες και παππούδες, θείες, θείους και ξαδέρφια.

Οι αλκοολικοί συχνά βάζουν το ποτό τους πάνω από οτιδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειακών εκδηλώσεων και των διακοπών. Μπορεί να ακυρώσουν σχέδια την τελευταία στιγμή ή να εμφανιστούν μεθυσμένοι. Κάτι τέτοιο προκαλεί πληγωμένα συναισθήματα και τεταμένες σχέσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οδηγεί σε αποξένωση.

Σε ακραίες περιπτώσεις, οι εθισμένοι καταλήγουν σε ψέματα ή χειραγώγηση για να πάρουν χρήματα από μέλη της οικογένειας. Προκαλεί ένα ρήγμα που είναι δύσκολο να επιδιορθωθεί. Η συμπεριφορά του εξαρτημένου μπορεί επίσης να προκαλέσει τα παιδιά του να ντρέπονται ή να ντρέπονται. Μπορεί να αποστασιοποιηθούν από την οικογένεια ή να κρατήσουν μυστικό τον εθισμό.

Οι φιλοι

Το πρόβλημα αλκοόλ ενός αλκοολικού μπορεί επίσης να βλάψει τις φιλίες. Μπορεί να ακυρώσουν σχέδια, να μην παρευρεθούν σε σημαντικά γεγονότα ή να συμπεριφέρονται άσχημα όταν είναι μεθυσμένοι. Αυτές οι ενέργειες κάνουν τους φίλους να αισθάνονται απογοητευμένοι, πληγωμένοι και θυμωμένοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οδηγεί στο τέλος της φιλίας.

Ένας εθισμένος μπορεί επίσης να προσπαθήσει να δανειστεί χρήματα από φίλους ή να τους εκμεταλλευτεί με άλλους τρόπους. Προκαλεί πολύ άγχος και πίεση στη σχέση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οδηγεί σε νομικά προβλήματα.

Ο χώρος εργασίας

Το πρόβλημα αλκοόλ ενός αλκοολικού επηρεάζει την καριέρα του. Μπορεί να καλέσουν άρρωστοι, να εμφανιστούν αργά ή να μην εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. Οδηγεί σε κακή απόδοση εργασίας, απουσίες και απώλεια εργασίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συμπεριφορά ενός εξαρτημένου είναι τόσο ενοχλητική που επηρεάζει ολόκληρο τον χώρο εργασίας. Δημιουργεί ένα εχθρικό ή επικίνδυνο περιβάλλον. Σε ακραίες περιπτώσεις, οδηγεί σε μηνύσεις ή ποινικές διώξεις.

Άλλοι υπάλληλοι μπορεί να αισθάνονται ότι πρέπει να σηκώσουν το χαλαρό ή να καλύψουν τον αλκοολικό. Οδηγεί σε άγχος, δυσαρέσκεια, σύγκρουση ή ακόμα και βία.

Ένας εργοδότης μπορεί επίσης να θεωρηθεί υπεύθυνος εάν το πρόβλημα του εργαζομένου με το ποτό έχει ως αποτέλεσμα τραυματισμούς στον εαυτό του ή σε κάποιον άλλο. Είναι διχασμένοι μεταξύ της βοήθειας του εργαζομένου και της προστασίας της επιχείρησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αναγκαστούν να κινηθούν νομικά.

Η κοινότητα

Το πρόβλημα αλκοόλ ενός αλκοολικού μπορεί επίσης να βλάψει την κοινότητα. Μπορεί να οδηγούν μεθυσμένοι, προκαλώντας ατυχήματα ή υλικές ζημιές. Μπορούν επίσης να εμπλέκονται σε έγκλημα, βία ή ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Κάνει την κοινότητα λιγότερο ασφαλή και ευχάριστο μέρος για να ζεις.

Η μέθη προκαλεί επίσης προβλήματα σε επιχειρήσεις, σχολεία και οργανισμούς. Ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουν αυξημένη ανασφάλεια, απουσίες ή υλικές ζημιές. Μια κοινότητα με πολλά προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ υστερεί στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Τα παιδιά γίνονται ευάλωτα, και το κύκλος της φτώχειας και του εθισμού συνεχίζεται. Αυτό επηρεάζει τελικά την οικονομία ολόκληρης της κοινότητας καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Υπάρχει ελάχιστος χώρος για ανάπτυξη ή εξέλιξη.

Πώς να βοηθήσετε έναν αλκοολικό

Εάν ανησυχείτε για το ποτό κάποιου, μιλήστε του για αυτό. Δεν είναι πάντα εύκολο να κάνεις αυτή τη συζήτηση, αλλά να είσαι ειλικρινής και άμεσος. Ξεκινήστε λέγοντας στον εξαρτημένο ότι ανησυχείτε για το ποτό του και γιατί.

Ενημερωθείτε όσο μπορείτε για τον εθισμό και την ανάρρωση. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι περνάει το άτομο και πώς να το υποστηρίξετε καλύτερα.

Το πιο σημαντικό, αποφύγετε να επιτρέψετε στο άτομο να πιει. Σημαίνει να αποφεύγουν πράγματα που τους διευκολύνουν να πίνουν, όπως να τους αγοράζουν αλκοόλ ή να τους σκεπάζουν. Αφήστε τα να βιώσουν τις συνέπειες του ποτού τους. Είναι πρόκληση αλλά ουσιαστικό. Η ενεργοποίηση επιδεινώνει το πρόβλημα και εμποδίζει το άτομο να λάβει βοήθεια.

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας

Είτε είστε σύζυγος, παιδί, στενός φίλος ή συνεργάτης ενός αλκοολικού, φροντίστε τον εαυτό σας. Αυτή είναι μια δύσκολη κατάσταση που εξαντλεί συναισθηματικά και ψυχικά. Έχετε ένα σύστημα υποστήριξης, είτε πρόκειται για οικογένεια, φίλους ή επαγγελματία. Θέστε όρια όπως χρειάζεται και μην φοβάστε να κάνετε ένα διάλειμμα από την κατάσταση, αν χρειαστεί.

Όπως θα καταλάβετε, είναι πιθανό να αγαπάτε τον εθισμένο και να φροντίζετε τον εαυτό σας. Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ των δύο. Μερικές φορές θα πρέπει να πάρετε κρίσιμες και ανεπιθύμητες αποφάσεις, όπως να αφήσετε τον εξαρτημένο ή να καλέσετε την αστυνομία. Είναι δύσκολο, αλλά να θυμάστε ότι το κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας. Το πιο σημαντικό, μην εγκαταλείπετε την ελπίδα. Η ανάρρωση είναι δυνατή και τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν.

Μπορείτε να βοηθήσετε μόνο όταν είστε συναισθηματικά και ψυχικά υγιείς

Ο αλκοολισμός είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που βλάπτει κάθε πτυχή της ζωής ενός ατόμου. Μπορεί να επηρεάσει την υγεία, τις σχέσεις, την εργασία και τα οικονομικά τους. Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στους ανθρώπους γύρω τους. Ζητήστε βοήθεια εάν ανησυχείτε για το ποτό κάποιου αγαπημένου σας. Θα τους βοηθήσετε καλύτερα όταν είστε συναισθηματικά και ψυχικά υγιείς.

Schreibe einen Kommentar