Πώς να βοηθήσετε έναν αγαπημένο σας να αντιμετωπίσει τον εθισμό

0
Πώς να βοηθήσετε έναν αγαπημένο σας να αντιμετωπίσει τον εθισμό

Πηγή εικόνας: Pexels

Είτε πρόκειται για αλκοόλ είτε για ναρκωτικά, η αντιμετώπιση ενός εθισμού δεν είναι εύκολη. Το άτομο που παλεύει μπορεί να μην το ξέρει και οι γύρω δεν ξέρουν πάντα τι να κάνουν. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε φόβο, σύγχυση και ενόχληση, αλλά αυτά τα συναισθήματα δεν θα βοηθήσουν τον εξαρτημένο. Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον αγαπημένο σας να ξεπεράσει το πρόβλημα; Πώς μπορείτε να τους βοηθήσετε να ξεπεράσουν τον εθισμό; Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας φανούν χρήσιμες.

Εκφράστε αγάπη και υποστήριξη

Είναι πολύ πιθανό το εθισμένο άτομο να μην καταλαβαίνει πλήρως πόσο πολύ το αγαπάτε και το εκτιμάτε. Είναι στο χέρι σας να τους ενημερώσετε. Μιλήστε μαζί τους εκφράζοντας την αγάπη και την υποστήριξή σας. Πείτε τους ότι έχουν σημασία για εσάς και ότι αυτό που κάνουν σας επηρεάζει. Μην περιμένετε μέχρι να φτάσουν στη χειρότερη κατάσταση για να μιλήσετε. Ξεκινήστε να μιλάτε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο για το θέμα αμέσως μόλις το παρατηρήσετε.

Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι κάποιος είναι πραγματικά εθισμένος; Προσέξτε σημάδια εθισμού. Αυτές κυμαίνονται από σωματικές αλλαγές όπως ματωμένα μάτια έως αλλαγές συμπεριφοράς όπως το να είσαι πολύ μυστικοπαθής. Μπορείτε να μιλήσετε απευθείας για το πρόβλημα των ναρκωτικών ή γενικά να κάνετε το άτομο να νιώσει ότι το αγαπούν. Ενθαρρύνετε την ανοιχτή επικοινωνία, ώστε αυτό το άτομο να αισθάνεται ελεύθερο να σας ανοιχτεί για το τι μπορεί να περνάει.

Αποφύγετε τη χρηματοδότηση του εθισμού

Τα ναρκωτικά είναι δαπανηρά και ένας εξαρτημένος σίγουρα θα ψάχνει χρήματα για να το χρηματοδοτήσει. Πρέπει να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να καλύψει τις βασικές του ανάγκες εάν είστε ο τροφοδότης αλλά δεν δίνετε περισσότερα χρήματα από όσα χρειάζεται. Θα μπορούσατε να βοηθήσετε έναν φίλο σας μια στο τόσο όταν είναι κολλημένος, αλλά μην κάνετε την πληρωμή των λογαριασμών του προσωπικό σας μέλημα. Η ενεργοποίηση ενός εξαρτημένου δεν τον βοηθά να βελτιωθεί. Στην πραγματικότητα τα κάνει να βυθίζονται πιο βαθιά.

Για παράδειγμα, η πληρωμή δικαστικών προστίμων και τελών όταν κάποιος είναι στο δικαστήριο οδηγεί σε κατάσταση μέθης τους επιτρέπει. Αυτό το άτομο θα ξέρει, στο πίσω μέρος του μυαλού του, ότι έχει κάποιον να καθαρίσει τις πράξεις του. Είναι εντάξει να αφήσουμε έναν εθισμένο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων που επηρεάζονται από τη συνήθεια τους ή γενικά να τιμωρούνται για τα λάθη τους.

Σχεδιάστε μια παρέμβαση

Ο εθισμός είναι μια ασθένεια που απαιτεί ιατρική περίθαλψη για να νικηθεί. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες ασθένειες, η θεραπεία μπορεί να είναι επιτυχής μόνο εάν το προσβεβλημένο άτομο συμφωνήσει στη θεραπεία. Το πρώτο βήμα είναι να τους βοηθήσετε να αναγνωρίσουν ότι έχουν πρόβλημα. Θα μπορούσατε να οργανώσετε μια παρέμβαση όπου μέλη της οικογένειας και επαγγελματίες θα μιλήσουν στο άτομο για το θέμα. Τα άτομα που είναι ξεχωριστά για το άτομο μπορούν εύκολα να το πείσουν να αλλάξει λόγω συναισθηματικών συνδέσεων. Οι επαγγελματίες θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν το ζήτημα από την άποψη της υγείας και θα τους βοηθήσουν να επιλέξουν τη σωστή επιλογή θεραπείας.

Εγγράψτε τους σε Κέντρο Αποκατάστασης

Το αγαπημένο σας πρόσωπο χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια για να νικήσει τον εθισμό του. Πρέπει να τους βοηθήσετε να εντοπίσουν ένα καλό κέντρο αποκατάστασης που θα τους βοηθήσει να το πετύχουν. Επιλέγω κέντρα θεραπείας απεξάρτησης που αντιμετωπίζουν τον συγκεκριμένο εθισμό που έχει το αγαπημένο σας πρόσωπο. Η ολιστική προσέγγιση της θεραπείας είναι επίσης σημαντική. Ένα καλό κέντρο αποκατάστασης συνδυάζει εγκεκριμένα φάρμακα με φροντίδα συμπεριφοράς για να διασφαλίσει ότι ένα άτομο θα αλλάξει πλήρως όταν τελειώσει τελικά το μάθημα. Μπορεί να μην είναι εύκολο να πείσετε έναν εξαρτημένο ότι χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια, αλλά το τελικό αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο. Θα έχετε έναν πιο παραγωγικό και υποστηρικτικό φίλο ή μέλος της οικογένειας.

Φροντίστε τον εαυτό σας και τα εξαρτημένα άτομα

Το να βοηθήσετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να αντιμετωπίσει τον εθισμό μπορεί να εξαντλήσει όλους τους γύρω σας. Το άτομο πιθανότατα δεν είναι πρόθυμο να παραδεχτεί το θέμα και να ζητήσει βοήθεια. Αυτή η αντίσταση μπορεί να τεντώσει τις σχέσεις. Φρόντισε τα συναισθήματά σου και κάνε ένα διάλειμμα όποτε χρειαστείς. Καλό είναι να εγγραφείτε σε συμβουλευτικές συνεδρίες. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα την κατάσταση και θα βοηθήσετε περισσότερο. Εξαρτημένα άτομα όπως τα παιδιά και τα αδέλφια του εξαρτημένου θα χρειαστούν επίσης συμβουλευτική και άλλες μορφές συναισθηματικής υποστήριξης. Βεβαιωθείτε ότι αυτό παρέχεται καθ‘ όλη τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία το επηρεαζόμενο άτομο λαμβάνει βοήθεια.

Συμπέρασμα

Είναι δυνατό να βοηθήσετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να νικήσει με επιτυχία τον εθισμό. Με τις παραπάνω συμβουλές, τώρα ξέρετε τι να κάνετε. Ξεκινήστε σήμερα! Να θυμάστε ότι ο εθισμός, όπως και όλες οι άλλες ασθένειες, όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα.

Schreibe einen Kommentar