Πώς να υποστηρίξετε ένα αγαπημένο πρόσωπο που παλεύει με τον εθισμό –

1
Πώς να υποστηρίξετε ένα αγαπημένο πρόσωπο που παλεύει με τον εθισμό –

Το να είσαι στην οικογένεια κάποιου που αντιμετωπίζει τον εθισμό μπορεί να είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να περάσει ένας άνθρωπος. Θέλετε να βοηθήσετε τον αγαπημένο σας αλλά δεν ξέρετε πώς. Για να σας βοηθήσουμε, συγκεντρώσαμε αυτές τις συμβουλές για το πώς να υποστηρίξετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που παλεύει με τον εθισμό.

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας για τον εθισμό

Μάθετε τι περνάει το αγαπημένο σας πρόσωπο, ώστε να κατανοήσετε καλύτερα την ασθένειά του. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ανοιχτό να μιλήσει μαζί σας για τον εθισμό και τις επιλογές θεραπείας. Θα μπορείτε επίσης να κατανοήσετε καλύτερα πώς να τους βοηθήσετε καλύτερα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της ζωής τους.

Όταν σε χρειάζονται περισσότερο, να είσαι εκεί για αυτούς

Ο εθισμός επιβαρύνει αυτούς που τον έχουν καθώς και τους γύρω τους. Πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας καθώς και το αγαπημένο σας πρόσωπο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ώστε κανένας από τους δύο να μην καεί ή να αποθαρρύνεται πολύ εύκολα από την κατάσταση.

Να είστε διαθέσιμοι όταν το αγαπημένο σας πρόσωπο χρειάζεται υποστήριξη, αλλά μην πιέζετε πολύ αν δεν φαίνεται ότι θέλει βοήθεια αυτή τη στιγμή. Δώστε τους χώρο αν το χρειάζονται αντί να προσπαθείτε πάντα να «διορθώσετε» τα πάντα ταυτόχρονα — αυτό θα κάνει και τους δύο να αισθανθείτε χειρότερα.

Κατανοήστε τη Διαδικασία Ανάκτησης

Ο δρόμος προς την ανάκαμψη δεν είναι ποτέ εύκολος, αλλά δεν χρειάζεται να είναι και περίπλοκος. Η ανάκαμψη είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει πολλά βήματα και πολλαπλές πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής υγείας, της ψυχικής υγείας, της οικονομικής σταθερότητας και της νηφαλιότητας. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε όλα αυτά τα στοιχεία προκειμένου να αξιοποιήσετε στο έπακρο το θεραπευτικό σχέδιο του αγαπημένου σας προσώπου και να το βοηθήσετε να πετύχει τους στόχους του.

Υπάρχουν πολλά βήματα που εμπλέκονται στην επίτευξη νηφαλιότητας: αποτοξίνωση, θεραπεία αποκατάστασης και μακροχρόνια προγράμματα μετέπειτα φροντίδας. Κατά το στάδιο της αποτοξίνωσης, τα άτομα πρέπει να απομακρύνονται από το περιβάλλον τους για να αποτοξινωθούν με ασφάλεια από ναρκωτικά ή αλκοόλ.

Η θεραπεία αποκατάστασης περιλαμβάνει την εκμάθηση του τρόπου αποχής από τη χρήση ουσιών, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει υποκείμενα ζητήματα ψυχικής υγείας που μπορεί να έχουν συμβάλει στη διαταραχή χρήσης ουσιών (SUD) ενός ατόμου.

Ο προγραμματισμός μετέπειτα φροντίδας επιτρέπει στα άτομα να συνεχίσουν να εργάζονται για την ανάρρωσή τους αφού φύγουν από τις εγκαταστάσεις αποκατάστασης παρέχοντας συνεχείς ομάδες υποστήριξης, συμβουλευτικές υπηρεσίες και εκπαίδευση για την πρόληψη των υποτροπών.

Ενθαρρύνετε τη θεραπεία και την ανάρρωση

Ενθαρρύνετε τη θεραπεία και την αποκατάσταση όπως θεραπεία με αλκοόλ στη σκλήρυνση κατά πλάκας Jackson. Ένα άτομο που παλεύει με τον εθισμό μπορεί να μην έχει το κίνητρο ή την επιθυμία να αναζητήσει βοήθεια από μόνο του, επομένως είναι στο χέρι σας να το ενθαρρύνετε.

Βεβαιωθείτε ότι ξέρουν ότι είστε δίπλα τους ανεξάρτητα από το τι επιλέξουν — είτε αποφασίσουν να αναζητήσουν θεραπεία είτε όχι — αλλά κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να μην τους πιέσετε να κάνουν κάτι που δεν θέλουν να κάνουν.

Λάβετε πληροφορίες σχετικά με το πώς να βοηθήσετε

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεστε είναι πληροφορίες σχετικά με το τι βοηθά στην υποστήριξη των ατόμων στην ανάκαμψη. Θα θελήσετε πρόσβαση σε καλούς πόρους που θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το πώς να υποστηρίξετε άτομα στην ανάκαμψη, τι είδους πράγματα μπορούν να προκαλέσουν υποτροπές και πώς πρέπει να αλληλεπιδρούν οι οικογένειες με όσους παλεύουν με τον εθισμό. Χρειάζεστε αυτές τις πληροφορίες για να γνωρίζετε τι μπορείτε να κάνετε και ποιοι είναι οι περιορισμοί σας όταν πρόκειται να βοηθήσετε κάποιον άλλο να αναρρώσει από τον εθισμό.

Μην διαπραγματεύεστε, μην διαφωνείτε ή απειλείτε

Η διαπραγμάτευση και η διαμάχη είναι μορφές ικανοποίησης και σπάνια λειτουργούν (αν ποτέ). Οι απειλές συχνά αποτυγχάνουν επειδή οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι δεν θέλουν να χάσουν αυτό που έχουν — ακόμα κι αν αυτό σημαίνει τη ζωή τους. Αυτό μπορεί να θέσει τη σχέση σας σε κίνδυνο εάν το άτομο απειλήσει να διακόψει την επικοινωνία μαζί σας εντελώς.

Κάνε υπομονή

Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο κάνει χρήση ναρκωτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος πριν είναι έτοιμος για θεραπεία. Είναι σύνηθες για τα άτομα στα πρώιμα στάδια της ανάρρωσης να υποτροπιάζουν αρκετές φορές πριν απέχουν επιτυχώς οριστικά από ουσίες όπως η ηρωίνη ή η κοκαΐνη. Υπενθυμίστε τους τους στόχους τους και προσφέρετε ενθάρρυνση και υποστήριξη όταν χρειάζεται.

Ενθαρρύνετε την άσκηση και την υγιεινή διατροφή

Ο εθισμός συχνά ξεκινά με μια προσπάθεια αυτοθεραπείας υποκείμενων προβλημάτων ψυχικής υγείας ή συναισθηματικού πόνου. Η άσκηση και η υγιεινή διατροφή είναι αποδεδειγμένοι τρόποι για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να μειώσετε τα συναισθήματα κατάθλιψης. Η ενθάρρυνση των αγαπημένων σας να κάνουν αυτές τις θετικές αλλαγές στη ζωή τους μπορεί να τους βοηθήσει να αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες λιγούρες για ναρκωτικά ή αλκοόλ.

Ψάξτε στις Ομάδες Υποστήριξης

Είναι σημαντικό για τα άτομα που παλεύουν με τον εθισμό να έχουν υποστήριξη από άλλους που καταλαβαίνουν τι περνούν. Οι ομάδες υποστήριξης είναι διαθέσιμες για πολλούς τύπους εθισμών, οπότε ψάξτε να βρείτε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες τους. Μπορεί ακόμη και να θέλετε να πάτε με τους αγαπημένους σας αν είναι πρόθυμοι να παρευρεθούν σε μια τέτοια εκδήλωση μαζί. Αυτό θα τους βοηθήσει να αισθάνονται λιγότερο μόνοι στη μάχη τους ενάντια στον εθισμό και θα σας δώσει την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για το πώς αυτή η ασθένεια επηρεάζει τους γύρω σας.

Τυλίγοντας

Όταν κάποιος που αγαπάμε παλεύει με την κατάχρηση ουσιών, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι να κάνουμε. Αν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να υποστηρίξετε καλύτερα ένα αγαπημένο σας πρόσωπο καθώς εργάζεται προς την αποκατάσταση, τα παραπάνω είναι μερικά πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν.

Schreibe einen Kommentar