Πώς να φροντίσετε τα κοτόπουλα κατά τη διάρκεια του χειμώνα

0
Πώς να φροντίσετε τα κοτόπουλα κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Τα κοτόπουλα είναι ανθεκτικά πουλιά. Η αλήθεια είναι ότι η υπερβολική ζέστη είναι πιο απειλητική για τη ζωή των κοτόπουλων παρά ο κρύος καιρός. Αλλά αν δεν διατηρηθούν αρκετά ζεστά, οι κότες μπορεί να σταματήσουν να παράγουν αυγά, ενώ μερικές μπορεί να αρρωστήσουν και να δυσκολευτούν να αναρρώσουν στον κρύο καιρό. Τα πιο αδύναμα μέλη του κοπαδιού μπορεί να προκαλέσουν εξασθένηση και άλλων κοτόπουλων.

Ενώ ορισμένοι αγρότες χρησιμοποιούν λάμπες για να κρατούν ζεστά τα κοτέτσια τους, ενέχει τον κίνδυνο πυρκαγιάς εάν δυσλειτουργούν ή δεν συντηρούνται σωστά.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές φροντίδας για το κοτόπουλο που μπορεί να χρειαστείτε για να το διατηρήσετε χαρούμενο και υγιές στον κρύο χειμώνα:

Ελαχιστοποιήστε τα προσχέδια.

Εάν το κοτέτσι σας επιτρέπει στον αέρα να ρέει μέσα από ρωγμές, τρύπες και πηχάκια, πρέπει να τα σφραγίσετε πριν έρθει ο χειμώνας. Η ρίγη του ανέμου μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό απώλειας θερμότητας από το κοτέτσι σας και μπορεί να κρυώσει γρήγορα τα κοτόπουλα μέσα. Εάν το κοτέτσι σας είναι άνω των πέντε ετών, το πιθανότερο είναι ότι τμήματα του έχουν ήδη αρχίσει να σαπίζουν και θα πρέπει να επισκευαστούν.

Ο ευκολότερος και ο φθηνότερος τρόπος για να επισκευάσετε τρύπες είναι να βιδώσετε ένα κομμάτι κόντρα πλακέ πάνω από την τρύπα. Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανθεκτικό πλαστικό φύλλο για να τυλίξετε το κοτέτσι. Ένα σωστό κοτέτσι πρέπει να έχει αδιάβροχη οροφή, αλλά αν δεν έχει, πρέπει να σφραγίσετε και το κοτέτσι. Εφόσον ο εξαερισμός σας λειτουργεί κανονικά, τα άλλα κενά στο κοτέτσι σας πρέπει να καλύπτονται για να αποφευχθεί η πολύ γρήγορη πτώση της θερμοκρασίας.

Διατηρήστε καλό αερισμό στο κοτέτσι σας.

Όσο και αν θέλετε να στεγανοποιήσετε τις τρύπες για να αποφύγετε τα κρύα ρεύματα, θα θέλατε επίσης να αποτρέψετε τη στασιμότητα υγρού αέρα μέσα στο κοτέτσι. Ο μπαγιάτικος αέρας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως συσσώρευση αμμωνίας, μουχλιασμένα κλινοσκεπάσματα, λοιμώξεις του αναπνευστικού και κρυοπαγήματα στις χτένες και τις κερκίδες τους. Εξασφαλίστε καλό αερισμό και χαμηλή υγρασία στο κοτέτσι σας.

Πρέπει να τοποθετούνται αεραγωγοί προς την οροφή του κοτέτσι, όπου ο κρύος αέρας δεν θα μπορεί να ρέει απευθείας στα πουλιά σας. Οι ανοιχτοί αεραγωγοί καλυμμένοι με ύφασμα υλικού κάτω από τις μαρκίζες του κοτέτσι μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της κυκλοφορίας του αέρα αλλά στην αποφυγή ρευμάτων. Εξαερώνοντας τον αέρα με υγρασία και αντικαθιστώντας τον με πιο ξηρό αέρα, μπορείτε να διατηρήσετε την υγρασία χαμηλά, να επιτρέψετε στον ζεστό αέρα να ανέβει και να διαφύγει και να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας στα κρεβάτια του κοτόπουλου σας.

Στην ιδανική περίπτωση, το διχτυωτό αεραγωγό σας πρέπει να έχει μια καταπακτή που να ανοίγει και να κλείνει. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εξαερώσετε σωστά το κοτέτσι κατά τη διάρκεια της ημέρας και να το κλείνετε το βράδυ όταν κάνει κρύο ή όταν έχει έντονες βροχοπτώσεις.

Προσθέστε επιπλέον μόνωση.

Υπάρχουν πολλά υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για το κρεβάτι σε κοτέτσια, αλλά το άχυρο είναι γενικά το καλύτερο για την παροχή ζεστασιάς σε κρύες χειμερινές περιοχές. Είναι επειδή τα κοίλα στελέχη αχύρου μπορούν να κρατήσουν ζεστό αέρα από την ημέρα και να εκπέμπουν θερμότητα όλη τη νύχτα.

Στο πάτωμα του κοτέτσι σας, προσθέστε παχιά στρώματα από υλικό κλινοστρωμνής, όπως άχυρο. Εάν το κοτέτσι σας είναι αρκετά μεγάλο, μπορείτε επίσης να προσθέσετε μπάλες σανού μέσα, γύρω από το εξωτερικό ή κάτω από το κοτέτσι για πρόσθετη μόνωση.

Μπορεί επίσης να θέλετε να ακολουθήσετε τη μέθοδο της βαθιάς απορριμμάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αντί να καθαρίζετε τακτικά το κοτέτσι, προσθέστε περισσότερα φρέσκα κλινοσκεπάσματα πάνω από τα λερωμένα κλινοσκεπάσματα. Η μέθοδος βαθιάς απορριμμάτων δεν είναι απλώς ένας βιώσιμος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων στο κοτέτσι σας, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μονώσετε το κοπάδι σας. Αντί να καθαρίσετε ή να αντικαταστήσετε τα απόβλητα που συσσωρεύουν τα κοτόπουλα σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τα ανακατέψετε με μια ελαφριά τσουγκράνα και να επιτρέψετε στη φυσική κίνηση του κοπαδιού σας να κάνει τα υπόλοιπα.

Όταν γίνει κατάλληλα και όταν ολοκληρώνεται τακτικά με φρέσκο ​​άχυρο ή ρινίσματα πεύκου, τα απορρίμματα θα σχηματίσουν ένα στρώμα κομπόστ που επιτρέπει στα καλά μικρόβια να καταναλώνουν τα υγιή βακτήρια στα απόβλητα των κοτόπουλων. Αυτό όχι μόνο βοηθά στη μόνωση του κοτέτσι, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των προσβολών από ψείρες και ακάρεα. Για να μην αναφέρουμε ότι είναι ένας ευκολότερος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων κοτόπουλου.

Μόλις έρθει η άνοιξη, αφαιρέστε όλα τα απορρίμματα, καθαρίστε το κοτέτσι και επαναλάβετε τη διαδικασία βαθιάς απορριμμάτων.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το ηλιακό φως για να συλλάβετε τη θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να βοηθήσετε το κοτέτσι να παραμείνει ζεστό για περισσότερο. Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας καλά μονωμένα παράθυρα, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν έχετε χώμα ή σκούρο δάπεδο από πλάκες ή εάν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο βαθιάς απορριμμάτων.

Παρέχετε τις κατάλληλες εστίες.

Αυτό μπορεί να είναι απίθανο για έναν κοτοφύλακα, αλλά βεβαιωθείτε ότι το κοτέτσι σας είναι εξοπλισμένο με κοτέτσι, ώστε να μπορούν να κοιμούνται άνετα και να παραμένουν ζεστά. Τα κοτόπουλα τριβούν φυσικά μαζί και αφρατεύουν τα φτερά τους για να διατηρούνται άνετα.

Κατά γενικό κανόνα, οι εστίες δεν πρέπει να είναι χτισμένες τουλάχιστον δύο πόδια από το έδαφος. Το να έχουν πρόσβαση σε ένα πύργο που βρίσκεται πάνω από το πάτωμα μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ασφαλείς και μπορεί να τους κρατήσει μακριά από το κρύο έδαφος.

Για ένα πιο άνετο ρουστ, προτείνεται η χρήση σανίδας 2×4″ αντί για στρογγυλά ή πιο κοκαλιάρικα ρουστ.

Προστατέψτε από κρυοπαγήματα.

Τους χειμερινούς μήνες, οι ράτσες κοτόπουλου με μεγάλες χτένες και κοτόπουλα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες στα κρυοπαγήματα. Κινδυνεύουν ιδιαίτερα τα κοκόρια με μια χτένα, καθώς και τα κοτόπουλα που ζουν σε υγρές, κρύες συνθήκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να διατηρείτε τα κοτόπουλα σας καλά αερισμένα στο κοτέτσι.

Προσέξτε τις μαύρες άκρες στη χτένα, καθώς μπορεί να υποκύψει πρώτα στο κρυοπαγήματα. Μπορεί να εμφανιστούν μερικές φουσκάλες και κιτρινωπά-λευκά χρώματα. Για να τους προσφέρετε πρόσθετη προστασία από τα κρυοπαγήματα, λιπάνετε τις χτένες και τις κερκίδες τους χρησιμοποιώντας βαζελίνη ή λάδι καρύδας ή βαζελίνη.

Παρέχετε τα απαραίτητα σε εσωτερικούς χώρους.

Όταν κάνει τόσο κρύο έξω, τα καημένα τα κοτόπουλα σας μπορεί απλώς να επιλέξουν να μείνουν μέσα στο κοτέτσι τους. Αλλά πάντα φροντίστε να απολαμβάνουν και να παραμείνουν υγιείς μέσα τους. Εάν φαίνεται ότι τα κοτόπουλα σας δεν θα βγαίνουν έξω όσο συνήθως, βεβαιωθείτε ότι τα απαραίτητα, όπως φαγητό και νερό, βρίσκονται μέσα στο κοτέτσι. Εάν έχετε χώρο, εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε επιπλέον ψυχαγωγία, όπως περισσότερα ρουστίκ, λαχανόμπαλα, κρεμαστά καλάθια λιχουδιών ή άλλα παιχνίδια και λιχουδιές για να τα κρατήσετε απασχολημένα.

Παραδόξως, τα κοτόπουλα τρώνε περισσότερη τροφή το χειμώνα από ό,τι την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής θα αναζητούν λιγότερη τροφή το χειμώνα και θα λαμβάνουν λιγότερες θερμίδες από βασικές πηγές τροφής όπως τα φυτά και τα έντομα. Ως εκ τούτου, θα χρειαστούν λίγο περισσότερη τροφή για να αντισταθμίσουν.

Οι κότες συνήθως κάνουν ένα διάλειμμα από την ωοτοκία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς το σώμα τους μετατοπίζεται από μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες σε μια δίαιτα με περισσότερους υδατάνθρακες για να παρέχει βασική ενέργεια και να παραμένει ζεστή.

Ζεστάνετε το φαγητό και το νερό τους.

Χαρίστε στα κοτόπουλα σας ένα ειδικό ζεστό πρωινό τα παγωμένα πρωινά για να τα βοηθήσετε να ζεσταθούν και να ξεκινήσει ο μεταβολισμός τους. Οι ζεστοί κόκκοι, το πλιγούρι βρώμης, το μαγειρεμένο ρύζι ή το μαγειρεμένο καλαμπόκι θα εκτιμηθούν καλά. Ίσως θελήσετε να βρέξετε ή να θερμάνετε τη συνήθη τροφοδοσία τους στην εστία ή το φούρνο.

Επίσης, φροντίστε να μην παγώσει το νερό τους. Κρατήστε το δοχείο νερού τους μέσα στο κοτέτσι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κάτι που βοηθά το νερό να είναι αρκετούς βαθμούς πιο ζεστό από το εξωτερικό. Ίσως αυτό να είναι αρκετό για να μην παγώσει το νερό. Μπορείτε να φέρετε το γλυκό νερό μας κάθε πρωί ή ενδεχομένως μερικές φορές την ημέρα. Φροντίστε να έχετε διαθέσιμα μπολ κοτόπουλου, ποτίστρες ή άλλα δοχεία, ώστε να μπορείτε απλά να αλλάξετε το κατεψυγμένο με ένα φρέσκο. Μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα θερμαινόμενο μπολ για κατοικίδια, ένα θερμαινόμενο ποτίστρο πουλερικών ή μια θερμαινόμενη βάση για να διατηρήσετε το νερό τους ζεστό.

Schreibe einen Kommentar