Πώς να φτιάξετε σπιτική σποροταινία

0
Πώς να φτιάξετε σπιτική σποροταινία

από το Texas Homesteader ~

Φτιάχνω σπιτική σποροταινία γρήγορα και εύκολα χρησιμοποιώντας μόνο ένα πακέτο σπόρους και κοινά είδη σπιτιού. Εύκολα, γρήγορα και φθηνά! Και πραγματικά επιταχύνει επίσης τη φύτευση κήπου. Τέλεια απόσταση σπόρων χωρίς απόβλητα.

Φτιάξτε τη δική σας απλή σποροταινία για τον λαχανόκηπο. #TexasHomesteader

Φύτευση σπόρων λαχανικών στον κήπο

Φέτος μου προ-κηπουρική τα καθήκοντα μου ξέφυγαν πραγματικά. Συνήθως αρχίζω τους σπόρους κειμήλιο μου για τον λαχανόκηπο μου στα τέλη Ιανουαρίου χρησιμοποιώντας το δικό μου Εσωτερικό Θερμοκήπιο.

Με αυτόν τον τρόπο τα πραγματικά σπορόφυτα είναι έτοιμα για μένα να τα τοποθετήσω στον κήπο μόλις περάσει η μέση ημερομηνία για τον τελευταίο θανατηφόρο παγετό. Εδώ στη ζώνη ανθεκτικότητας 8a, είναι περίπου το Πάσχα κάθε χρόνο.

Μια διαφανής πλαστική θήκη χρησιμοποιείται ως το εσωτερικό μου θερμοκήπιο για να ξεκινήσω τους σπόρους λαχανικών κάθε χρόνο. #TexasHomesteader

Καθυστερημένη έναρξη σποράς

Αλλά η οικογενειακή ασθένεια απαίτησε την πλήρη προσοχή μου κάπου αλλού φέτος. Η φύτευση σπόρων για το εσωτερικό μου θερμοκήπιο καθυστέρησε, μετά καθυστέρησε ξανά και μετά ξανά. Μέχρι που σύντομα είχα ξεπεράσει καλά το σημείο της φύτευσης και της καλλιέργειας δενδρυλλίων μέσα.

Έτσι, φέτος αποφάσισα ότι θα έπρεπε να κατευθύνω τους σπόρους στον κήπο. Αλλά στο ΒΑ Τέξας, αυτές οι πρώτες ανοιξιάτικες μέρες πνέουν δυνατά.

Σίγουρα δυσκολεύει τη φύτευση να προσπαθήσω να βγάλω μια χούφτα πακέτα σπόρων στον κήπο, να προσπαθήσω να πασπαλίσω μερικούς μικροσκοπικούς σπόρους στο χέρι μου και να τους τοποθετήσω στο έδαφος με τη σωστή απόσταση χωρίς να φυσούν οι σπόροι, τα πακέτα και οι προμήθειες μου. Τόσο απογοητευτικό!

Ενδιαφερόμουν να φτιάξω τη δική μου seed tape εδώ και χρόνια. Φέτος ήταν η τέλεια ευκαιρία για μένα να κάνω το βήμα.

Οφέλη από Seed Tape

Η ταινία σποράς είναι απλώς μια λωρίδα λεπτού χαρτιού με τους σπόρους σε σωστή απόσταση και κολλημένους σε αυτό το χαρτί. Η προϋπόθεση είναι ότι απλώνετε την ταινία πάνω από το χώμα και πασπαλίζετε περισσότερο χώμα πάνω από τη σποροταινία. Έγινε & ΤΕΛΟΣ!

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση σπιτικής σποροταινίας.

 • Το σπιτικό είναι φθηνότερο από την αγορασμένη σποροταινία.
 • Είναι απλό να το φτιάξετε χρησιμοποιώντας αντικείμενα που βρίσκονται ήδη στο σπίτι σας.
 • Φτιάξτε μόνο όση σποροταινία χρειάζεστε. Δεν χρειάζεται να αποθηκεύετε υπερβολική ταινία από χρόνο σε χρόνο.
 • Οι σπόροι τοποθετούνται ακριβώς όπως προτείνει το πακέτο σπόρων. Δεν χρειάζεται πλέον να χύνετε μικροσκοπικούς σπόρους σε μια μακριά γραμμή και μετά να βγάζετε επιπλέον σπορόφυτα καθώς αναδύονται. Λιγότεροι χαμένοι σπόροι και απλοποιημένη συντήρηση και αραίωση επίσης.
 • Η σποροταινία μπορεί να γίνει εκ των προτέρων, ώστε η πραγματική φύτευση κήπου να πηγαίνει γρήγορα. Ακόμα και τις μέρες με αέρα!

Πώς να φτιάξετε την ταινία φυσικής σποράς „κόλλα“

Πριν ξεκινήσετε, θα χρειαστείτε έναν τρόπο να κολλήσετε τους σπόρους σας στην σπιτική σποροταινία σας. Φτιάχνω μια φυσική «κόλλα» του είδους. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο και χρησιμοποιεί μόνο αλεύρι και νερό.

Σε ένα μικρό ανοξείδωτο φλιτζάνι καρυκευμάτων ξεκινάω με μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και προσθέτω περίπου 1-1/2 κουταλάκι του γλυκού νερό και ανακατεύω. Θα προσθέσω περισσότερο νερό ή αλεύρι όσο χρειάζεται για να πάρει μια συνοχή παρόμοια με την κόλλα.

Θέλετε να είναι αρκετά παχύ ώστε να μην στάζει ελεύθερα από το απλικατέρ. Γιατί ναι, χρησιμοποιώ ένα ανοξείδωτο σουβλάκι kabob για το απλικατέρ μου, γιατί ρωτάτε;

Κόλλα από αλεύρι και νερό. #TexasHomesteader

Τώρα οπλισμένος με τα πακέτα σπόρων λαχανικών στον κήπο μου και τη σπιτική μου κόλλα σποροταινίας, είμαι έτοιμος να φτιάξω αυτές τις σποροταινίες!

Κατασκευή σπιτικής σποροταινίας

Η κατασκευή σπιτικής σποροταινίας πραγματικά δεν θα μπορούσε να είναι ευκολότερη. Να τι κάνω:

Πρώτα αποφασίζω πόση σποροταινία θα χρειαστώ για κάθε είδος σπόρου που φυτεύω. Ξεκίνησα με τα καρότα μου, σχεδίασα να φυτέψω δύο σειρές 3′ εκατέρωθεν Υπερυψωμένο κρεβάτι Garden Trough.

Έτσι, μέτρησα ένα χαρτί υγείας μήκους 3 ποδιών για να φτιάξω τις ταινίες καρότου.

Στη συνέχεια έκοψα αυτή τη λωρίδα χαρτιού υγείας στη μέση κατά μήκος για να κάνω δύο πιο λεπτές λωρίδες. Για να κάνω εύκολη την κοπή αυτής της λωρίδας χαρτιού υγείας μήκους 3 ποδιών, απλά δίπλωσα τα τετράγωνα μέχρι να αποκτήσω ένα διαχειρίσιμο πλάτος. Μετά με ένα ή δύο κομμάτια από το ψαλίδι τελείωσα.

Homemade Seed Tape - χαρτί υγείας, ψαλίδι, χάρακας, highlighter #TexasHomesteader

Τώρα που έκοψα αυτή τη μακριά λωρίδα στη μέση, έχω μείνει με δύο λωρίδες μήκους 3 ποδιών πλάτους περίπου δύο ίντσες. Είμαι έτοιμος να μετατρέψω κάθε λωρίδα σε σποροταινία φύτευσης καρότου.

Τοποθέτηση σπόρων σε σποροταινία

Πρώτα έλεγξα τη σύσταση πακέτου σπόρων για χώρο φύτευσης. Για τα καρότα μου, συνιστούσα να αφήσετε 2 έως 3 ίντσες μεταξύ των φυτευμένων σπόρων. Χρησιμοποίησα λοιπόν ένα κίτρινο highlighter και έναν χάρακα για να βάλω σημάδια σε σωστή απόσταση στην ταινία μου.

Χρησιμοποιώντας τη σπιτική μου κόλλα, έριξα μια ελαφριά σταγόνα από την «κόλλα» στις σημειωμένες περιοχές. Δεν θέλετε να πάτε πολύ βαριά εδώ. Απλώς χρησιμοποιήστε αρκετή κόλλα για να στερεώσετε τον σπόρο στη θέση του.

Έπειτα τοποθέτησα έναν μικροσκοπικό σπόρο καρότου σε κάθε ένα από αυτά τα κενά.

Σπιτική σποροταινία με χαρτομάντιλο μπάνιου, σπιτική κόλλα και σπόρους. Φυτέψτε τον κήπο γρήγορα. #TexasHomesteader

Αφού προσθέσω τους σπόρους, μου αρέσει να διπλώνω τη σποροταινία στη μέση, τυλίγοντας έτσι τον σπόρο σε χαρτί. Γράφω επίσης τον τύπο λαχανικών ακριβώς πάνω στη σποροταινία.

Μερικές φορές βάζω μια σταγόνα σπιτικής κόλλας στις άκρες αυτής της διπλωμένης σποροταινίας για να κρατήσω τα πάντα τακτοποιημένα. Μετά το αφήνω στην άκρη να στεγνώσει για να μην κολλήσει η κόλλα που μουλιάζει το χαρτομάντιλο τις σποροταινίες μεταξύ τους.

Φύτευση Ταινιών Σπόρων Κήπου

Μπορείτε να φυτέψετε τη σποροταινία σας αμέσως. Ή μπορείτε να το αφήσετε να στεγνώσει τελείως και να το βάλετε για φύτευση τις επόμενες ημέρες.

Για να φυτέψω τις σποροταινίες του κήπου μου τις έβγαλα στον κήπο μαζί με μια χούφτα πέτρες σε μέγεθος γροθιάς για να βοηθήσω στις συνθήκες του ανέμου. Στερέωσα το ένα άκρο της ταινίας με σπόρους καρότου με ένα βράχο και μετά τέντωσα την ταινία σε όλο το μήκος που ήθελα να φυτέψω. Τοποθέτησα έναν άλλο βράχο στη μέση και τον τελικό βράχο στο τέλος της ταινίας μου.

Στη συνέχεια, παίρνω μερικές χούφτες χώμα και σκεπάζω ελαφρά τη σποροταινία στο βάθος που αναφέρεται στο πακέτο σπόρων μου (μπορείτε να το γράψετε και στη σποροταινία σας για ευκολία στο φύτευμα).

Αφαιρώ τα βράχια και χτυπάω τη βρωμιά απαλά αλλά σταθερά για να βεβαιωθώ ότι η σποροταινία είναι καλυμμένη και σε καλή επαφή με το χώμα.

Πριν καλύψω τα πάντα, θα τοποθετήσω συνήθως ένα μαρκαδόρο στο σημείο που φυτεύτηκε ο σπόρος. Αυτό με βοηθάει να ξέρω ακριβώς πού θα σκάσει ο σπόρος, διασφαλίζοντας ότι δεν θα τον τραβήξω κατά λάθος ως ζιζάνιο.

Με βοηθά επίσης να ξέρω πού να κατευθύνω τη ροή του νερού όταν το φυτό μεγαλώνει. (Ιδιαίτερα χρήσιμο με αμπελουργικά φυτά όπως κολοκύθα, πεπόνι ή καρπούζι.)

Τώρα θα προσθέσω ένα ψιλό πασπάλισμα σανό από τα δαχτυλίδια σανού. Αυτό σας βοηθά να διασφαλίσετε ότι αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι δεν θα απομακρυνθούν κατά λάθος εάν έρθει δυνατή βροχή τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, διατηρεί την υγρασία τόσο τώρα όσο και στο μέλλον.

Χρησιμοποιώντας ραβδιά για να σημειώσετε τη θέση των φυτευμένων σπόρων στον λαχανόκηπο. #TexasHomesteader

Τέλος, ένα απαλό ράντισμα με νερό από το ποτιστήρι για να ξεκινήσουν τα πράγματα. Θα φροντίσω το φυτεμένο κρεβάτι να παραμείνει ελαφρώς υγρό για να γίνουν δυνατοί αυτοί οι σπόροι!

Σημειώσεις για το Seed Tape

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν φτιάχνετε τη δική σας ταινία σποράς.

 1. Πρώτον, το πιο ελαφρύ χαρτί υγείας λειτουργεί καλύτερα από το βαρύ. Επειδή διαθέτουμε σηπτικό σύστημα, χρησιμοποιούμε ήδη ένα ελαφρύ χαρτομάντιλο μπάνιου που είναι ασφαλές για σηπτικά – η μάρκα Angel Soft. Έχω διαβάσει ότι αυτά τα βαρύτερα χαρτομάντιλα μπάνιου δυσκολεύουν την ανάδυση του μικρού σας δενδρυλλίου. Έτσι, τα ελαφρύτερα χαρτομάντιλα μπάνιου είναι καλύτερα.
 2. Όταν χρησιμοποιείτε την κόλλα σας για να τοποθετήσετε τους σπόρους σας, χρησιμοποιήστε μόνο όσο χρειάζεται για να κολλήσετε πραγματικά τον σπόρο. Ειδικά αν περιμένετε να φυτέψετε την σποροταινία σας, δεν θέλετε να υπάρχει υπερβολική υγρασία εδώ – αρκεί να κρατήσετε τον σπόρο σας στη θέση του. Μην ανησυχείς δεν θέλει πολύ.
 3. Φροντίστε να μην στοιβάζετε φρεσκοκομμένες σποροταινίες τη μία πάνω στην άλλη. Αυτή η σπιτική κόλλα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει εμποτιστεί σε ορισμένα σημεία. Η στοίβαξη φρεσκοφτιαγμένων ταινιών θα μπορούσε να προκαλέσει τη συγκόλλησή τους σε σημεία. Δεν θέλετε αυτή την επιδείνωση!

Το Seed Tape μου χρειάζεται κάθε χρόνο

Μερικά λαχανικά είναι καλύτερα να σπόροι απευθείας στον κήπο. Για παράδειγμα, τα καρότα δεν μεταφυτεύονται καλά και πρέπει να φυτευτούν απευθείας στον κήπο.

Easy Homemade Seed Tape για φύτευση σπόρων στον κήπο. Τέλεια απόσταση, χωρίς απώλεια σπόρων. #TexasHomesteader

Έτσι, ακόμα κι αν έχω την ευκαιρία να φυτέψω το εσωτερικό μου θερμοκήπιο το επόμενο έτος, θα φτιάξω σποροταινίες για εκείνα τα λαχανικά που έχουν καλύτερα άμεση σπορά. Ειδικά οι μικροσκοπικοί σπόροι όπως τα καρότα και τα μαρούλια.

Η μεγαλύτερη ομορφιά αυτής της σπιτικής σποροταινίας – μπορώ να τα φτιάξω στο κρύο του χειμώνα, τις βροχερές μέρες ή ακόμα και μετά το σκοτάδι όταν πλησιάζει εκείνη η «ελεύθερη στιγμή».

Θα είναι έτοιμοι όταν τους χρειαστώ. Η άνεση του κήπου στην καλύτερη της μορφή, πρέπει να τη λατρέψετε. #WorkSmarterNotHarder

~ TxH ~

Τα αγαπημένα μου Garden Hacks

Τα αγαπημένα μου hacks κηπουρικής όλα σε ένα μέρος. #TexasHomesteader

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ θέσεις κηπουρικής

Έλα και κάτσε ένα ξόρκι! Ελάτε να κάνουμε παρέα στο δικό μας Σελίδα Facebook. Είναι σαν να κάθεσαι σε μια μπροστινή βεράντα με ένα ποτήρι παγωμένο τσάι – πολλοί καλοί άνθρωποι μοιράζονται! Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε Pinterest, Κελάδημα ή Ίνσταγκραμ.

Αν θέλετε να λαμβάνετε ένα email κάθε φορά που δημοσιεύεται μια νέα ανάρτηση ιστολογίου, είναι ΕΥΚΟΛΟ
Εγγραφείτε στο blog μας!

Schreibe einen Kommentar