Χτίζοντας υγιές έδαφος κήπου για υπερυψωμένα κρεβάτια ~ Texas Homesteader ~

2
Χτίζοντας υγιές έδαφος κήπου για υπερυψωμένα κρεβάτια ~ Texas Homesteader ~

από το Texas Homesteader ~

Είναι εξαιρετικά εύκολο και πολύ φθηνό να χτίσετε μεγαλύτερες ποσότητες χώματος κήπου με τον τεμπέλικο τρόπο του κηπουρού. Χρησιμοποιώ έναν συνδυασμό φυσικών μεθόδων, συνδυάζοντας μεθόδους σάπιαστρωσης με φύλλα Hügelkultur και λαζάνια για τα υπερυψωμένα κρεβάτια μου.

Τα οφέλη είναι πολλά, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κόστους κατασκευής κλινών, της μειωμένης προσπάθειας διατήρησης των κλινών και της πολύ αυξημένης γονιμότητας του εδάφους και της αντοχής στην ξηρασία. Μην ανησυχείς, είναι ΕΥΚΟΛΟ!

Φτιάξτε το δικό σας χώμα κήπου τεράστιας καλλιέργειας σεντόνια με υπερυψωμένα κρεβάτια φιλικά προς το περιβάλλον #TexasHomesteader

Πλεονεκτήματα ανυψωμένου κρεβατιού με εξαρτήματα στρώσης:

Είναι αλήθεια ότι μπορείτε να δημιουργήσετε μεγαλύτερες ποσότητες υγιούς, παραγωγικού εδάφους απλώνοντας διαφορετικά υλικά. Θα χρησιμοποιήσετε πολλά από τα ίδια υλικά που χρησιμοποιείτε κατά την κομποστοποίηση – και πράσινα και καφέ.

Όταν χτίζετε χώμα με στρώση αυτών των υλικών, όπως η κηπουρική Hügelkultur ή λαζάνια, υπάρχουν πολλά οφέλη.

 • Φθηνότερο κτίριο κρεβατιών – Χρησιμοποιήστε ό,τι ήδη έχετε, όπως ξυλώδη υπολείμματα από πεσμένα δέντρα, άκρα, στολίδια, φύλλα, αποκόμματα γρασιδιού, ροκανίδια κ.λπ.
 • Χαμηλή ΣυντήρησηΤα κρεβάτια No-Till είναι ένας εύκολος τρόπος για να βελτιώσετε τα κρεβάτια σε συμπαγή, βαρύ άργιλο ή φτωχό έδαφος.
 • Καλύτερη κατακράτηση νερού – Η αποσύνθεση του ξύλου στο κάτω μέρος του σωρού θα απορροφήσει τη βροχή και θα το παραδώσει στις ρίζες του φυτού σε περιόδους ξηρότητας.
 • Χτίστε τη γονιμότητα – Προσελκύει γαιοσκώληκες, ωφέλιμους μύκητες & βακτήρια, υγιή μικροβιακή δραστηριότητα κ.λπ.

Συμβουλές για στρώσεις υπερυψωμένου κρεβατιού:

 • Καταπολέμηση της απώλειας αζώτου – Το ξύλο που αποσυντίθεται αρχικά αφαιρεί το άζωτο από το περιβάλλον έδαφος. Φροντίστε να προσθέσετε ένα στρώμα πλούσιο σε άζωτο, όπως κοπριά ή αποκόμματα γρασιδιού όταν χτίζετε κρεβάτια. Φυτεύω επίσης πράσινα φασόλια την πρώτη χρονιά για να αντισταθμίσω την απώλεια αζώτου αφού τα φασόλια είναι όσπρια και φτιάχνουν το δικό τους άζωτο.
 • Ξύλο αργής σήψης – Μην χρησιμοποιείτε ξύλα που σαπίζουν αργά, όπως κέδρος, ακρίδα, Bois d’Arc κ.λπ. Το ξύλο που αποσυντίθεται είναι μέρος του υγιούς εδάφους του κρεβατιού σας!
 • Ξύλο με τοξίνες – Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ξύλο που απελευθερώνει τοξίνες για να εμποδίσει την ανάπτυξη των φυτών, όπως το μαύρο κεράσι ή η μαύρη καρυδιά ή επεξεργασμένη ξυλεία
 • Η στάθμη του εδάφους πέφτει κάθε χρόνο – Θα πρέπει να γεμίζετε τον κήπο σας με στρώσεις με λίπασμα κάθε χρόνο καθώς τα πιο ογκώδη εξαρτήματα στο κάτω μέρος του σωρού αποσυντίθενται και το επίπεδο του χώματος στο υπερυψωμένο κρεβάτι σας πέφτει.

Τι είναι η κομποστοποίηση φύλλων / Lasagna Layering

Έχω χρησιμοποιήσει το Lasagna Gardening (γνωστό και ως Sheet Composting) για μικρότερα υπερυψωμένα κρεβάτια ή όταν φυτεύω σε γούρνες.

Η φύτευση σε γούρνα προσφέρει άνεση στο υπερυψωμένο κρεβάτι. #TexasHomesteader

Εάν φυτεύω σε ένα πιο κοντό υπερυψωμένο κρεβάτι 1 ποδός, αρχίζω με χαρτόνι για να πνίξω τυχόν ζιζάνια. Στη συνέχεια, αρχίστε να στρώνω τα καφέ και τα πράσινα μου.

Αν φυτεύω σε μια ψηλότερη γούρνα – αφού είναι κλεισμένη στο κάτω μέρος, θα ξεκινήσω με Σπιτικά Οικολογικά Τούβλα στο κάτω μέρος για να βοηθήσει στην αποστράγγιση.

Η χρήση του EcoBricks έχει πλεονεκτήματα επειδή είναι αποδεσμευμένα μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πραγματικά σε θέση να ωφελήσει το κρεβάτι του κήπου μου. Ξέρεις ότι και εμένα με κάνει χαρούμενο.

Για να ξεκινήσετε τη στρώση των συστατικών του εδάφους σας, θα χρησιμοποιήσετε απλώς την ίδια λίστα πρασίνων/καφέ που έχω ήδη μοιραστεί στον Οδηγό κομποστοποίησης.

Βασικά ξεκινάτε βάζοντας σε στρώσεις καφέ περίπου 5 ιντσών, όπως μικρά ξυλάκια και κλαδάκια, άχυρο, ροκανίδια, εφημερίδα, φύλλα κ.λπ.

Θα χρειαστεί επίσης να στρώσετε περίπου 3″ χόρτα, όπως ακατέργαστα αποκόμματα γρασιδιού, κλινοσκεπάσματα ζώων, κατακάθι καφέ, κοπριά κ.λπ. Επαναλάβετε τις στρώσεις για ψηλότερα κρεβάτια.

Τέλος, θα γεμίσετε το υπερυψωμένο κρεβάτι σας με περίπου 4-5 ίντσες χώμα κήπου για φύτευση.

Λόφος πολιτισμός – Τι είναι αυτό?

Για ψηλότερα υπερυψωμένα κρεβάτια, η κηπουρική Hügelkultur είναι ευεργετική. Το Hügelkultur μεταφράζεται σε «πολιτισμός ανάχωμα». Η υπόθεση είναι ότι τα φυτά καλλιεργούνται σε υπερυψωμένα τεμαχισμένα κρεβάτια.

Το Texas A&M University λέει:

«Hügelkultur, στα γερμανικά σημαίνει «πολιτισμός λόφων», είναι η πρακτική της κομποστοποίησης μεγάλου ξυλώδους υλικού, όπως κορμούς δέντρων, για να δημιουργηθεί ένα υπερυψωμένο κρεβάτι κήπου, είπε ο Masabni, ο οποίος εδρεύει στο Overton. Άλλα πλεονάζοντα απόβλητα κήπου, όπως κλαδέματα, αποκόμματα φρακτών και ξυλόξυλα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί το κρεβάτι που δεν χρειάζεται άροση για τα φυτά».

Το Hügelkultur είναι παρόμοιο με την κηπουρική με λαζάνια ή την κομποστοποίηση φύλλων. Βασικά φτιάχνετε ένα κρεβάτι με στρώματα βοτανικής ύλης, τόσο «καφέ» όσο και «πράσινα» όπως θα είχατε με το κομπόστ.

Αλλά η Hügelkultur είναι μια μεγαλύτερη μορφή. Αντί να ξεκινάτε με κλαδιά και φύλλα για τη βάση σας, στην πραγματικότητα ξεκινάτε με κορμούς.

Γραφικό κηπουρικής Hugelkultur - κούτσουρα, ραβδιά, υπερυψωμένο κρεβάτι από τους By Rose Shelton and Backwoods Home #TexasHomesteader

Φωτογραφία ευγενική προσφορά του Backwoods Home Magazine & Rose Shelton

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα πρέπει να αποφεύγετε κορμούς από δέντρα που σαπίζουν αργά, όπως χαρουπιές, κέδροι, Bois d’Arc – ή οποιαδήποτε δέντρα που παράγουν χημικές ουσίες για την αναστολή της ανάπτυξης των φυτών, όπως η μαύρη καρυδιά ή η μαύρη κερασιά.

Ανυψωμένα στρώματα κρεβατιού Hügelkultur:

Σύμφωνα με το permaculturenews.com, τα επίπεδα που θέλετε για το Hügelkultur είναι:

 • Μεγαλύτεροι κορμοί
 • Μικρότερα κλαδιά
 • Μικρά μπαστούνια ή κλαδάκια
 • Απορρίμματα φύλλων
 • Αποκόμματα χόρτου ή κοπριά (πλούσιο σε άζωτο για την αντιστάθμιση της απώλειας αζώτου)
 • 1-2 ίντσες φυτόχωμα για φύτευση
 • Στρώμα από σάπια φύλλα
 • Μπορείτε να φυτέψετε αμέσως, αλλά αυτός ο τύπος κήπου επωφελείται από την κατασκευή αρκετών μηνών πριν από τη φύτευση για να αρχίσει να ωριμάζει και να υποβαθμίζεται το ξύλο.

Φροντίστε να συσκευάσετε τα στρώματα όσο πιο σφιχτά μπορείτε, προσθέτοντας αντικείμενα με πιο λεπτή υφή, όπως ροκανίδια ξύλου στις σχισμές μεταξύ των κορμών κ.λπ.

Και επίσης φροντίστε να ποτίζετε καλά κάθε στρώμα. Θέλετε να ξεκινήσετε τη διαδικασία σήψης το συντομότερο δυνατό.

Τέλος, καλύψτε τα πάντα με περίπου μερικές ίντσες επιφανειακού εδάφους για φύτευση και ένα στρώμα σάπια φύλλα για τη συγκράτηση της υγρασίας. Θα χρησιμοποιήσω υπολείμματα βλαστού σανού από γύρω από τα δαχτυλίδια σανού μας για σάπια φύλλα – όχι απόβλητα!

Αγελάδες που τρώνε σανό γύρω από ένα δαχτυλίδι σανού. #TexasHomesteader

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Γνωρίζουμε προσωπικά τον προμηθευτή χόρτου μας και έχω ήδη επιβεβαιώσει από αυτόν ότι ο σανός στα δαχτυλίδια σανού μας που έχει μαζέψει για εμάς δεν έχει ψεκαστεί. Δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σανό ή κοπριά που προέρχεται από βοσκοτόπους που ψεκάζονται με ζιζανιοκτόνα πλατύφυλλων.

Το πλεονέκτημα της στρώσης με αυτόν τον τρόπο είναι ότι με την πάροδο του χρόνου τα αρχεία καταγραφής υποβαθμίζονται. Αυτό θα προσελκύσει όλα τα καλά πράγματα που θέλετε στο χώμα του κήπου σας – ευεργετικά βακτήρια και μύκητες, γαιοσκώληκες και αυτή την πολύ σημαντική μικροβιακή δραστηριότητα. Θα λειτουργήσουν όλοι ΔΩΡΕΑΝ για έναν πιο παραγωγικό κήπο για εσάς!

Τα κρεβάτια θα απορροφήσουν επίσης τη βροχή σαν σφουγγάρι και θα την απελευθερώσουν αργά για να βοηθήσουν αυτά τα κρεβάτια να είναι πιο ανθεκτικά στην ξηρασία. Αυτό το αποσυντιθέμενο ξύλο συγκρατεί την υγρασία και την απελευθερώνει κατά τους ξηρότερους χρόνους – ένα μεγάλο μπόνους εδώ στο ΒΑ Τέξας κατά τους ζεστούς και ξηρούς καλοκαιρινούς μήνες!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αρχικά το ξύλο που σαπίζει θα πάρει πραγματικά άζωτο από το υλικό φύτευσης. Επομένως, θα θελήσετε να προσθέσετε μερικά στρώματα πλούσια σε άζωτο, όπως αποκόμματα γρασιδιού ή κοπριά πάνω από το ξύλο σας. Θα φυτέψω επίσης πράσινα φασόλια την πρώτη χρονιά γιατί είναι όσπρια και παράγουν το δικό τους άζωτο. Το δεύτερο έτος δεν πρέπει να είναι πρόβλημα και μπορώ να φυτέψω ό,τι θέλω από εκεί και πέρα.

Συνδυασμός Sheet Composting & Hügelkultur

Θα κάνω έναν συνδυασμό κομποστοποίησης φύλλων και Hügelkultur για τα ψηλότερα υπερυψωμένα κρεβάτια μου που δεν έχουν πάτο, όπως όταν χρησιμοποιώ γούρνα.

Αντί για χαρτόνι και κλαδιά, θα ξεκινήσω με τους πραγματικούς κορμούς στο κάτω μέρος και θα χτίσω τα στρώματα από εκεί.

Θα συνεχίσω να στρώνω μέχρι την κορυφή του υπερυψωμένου κρεβατιού μου. Αλλά δεν θα καταλήξει ως ανάχωμα ή θα χρησιμοποιήσει φύτευση ανάχωμα όπως θα έκανε η παραδοσιακή Hügelkultur.

Όμως, χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο στρώσης, μπόρεσα να χτίσω το χώμα του ανυψωμένου κρεβατιού μου με φυσικές τροποποιήσεις ήδη εδώ στο Homestead μας. Αυτό έχει εξοικονομήσει χρήματα από την αγορά τόσο πολύ χώματος για φύτευση.

Φτιάξτε το δικό σας χώμα κήπου τεράστιας καλλιέργειας σεντόνια με υπερυψωμένα κρεβάτια φιλικά προς το περιβάλλον #TexasHomesteader

Διατήρησα επίσης το χώμα πιο φυσικό, χρησιμοποιώντας τα δασικά πατώματα της Μητέρας Φύσης ως πρότυπο. Επιπλέον, έχω χρησιμοποιήσει φυσικά υλικά αντί για υλικά που αγόρασα σε μια τσάντα. Αυτό κάνει την τραγανή-πράσινη καρδιά μου χαρούμενη.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που χτίζω ένα υπερυψωμένο κρεβάτι χρησιμοποιώντας πραγματικούς κορμούς στο κάτω μέρος της στοίβας μου. Είμαι πολύ ανήσυχος να δω πώς αυτή η μέθοδος στρώσης βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας κατά τους ζεστούς και ξηρούς καλοκαιρινούς μήνες κηπουρικής.

~ TxH ~

Τα αγαπημένα μου Garden Hacks

Τα αγαπημένα μου hacks κηπουρικής όλα σε ένα μέρος. #TexasHomesteader

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ θέσεις κηπουρικής

Έλα και κάτσε ένα ξόρκι! Ελάτε να κάνουμε παρέα στο δικό μας Σελίδα Facebook. Είναι σαν να κάθεσαι σε μια μπροστινή βεράντα με ένα ποτήρι παγωμένο τσάι – πολλοί καλοί άνθρωποι μοιράζονται! Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε Pinterest, Κελάδημα ή Ίνσταγκραμ.

Αν θέλετε να λαμβάνετε ένα email κάθε φορά που δημοσιεύεται μια νέα ανάρτηση ιστολογίου, είναι ΕΥΚΟΛΟ
Εγγραφείτε στο blog μας!

Βιβλιογραφικές αναφορές:

Schreibe einen Kommentar