Urban Food Forest | Δημιουργία ενός παραγωγικού δάσους τροφίμων χωρίς συντήρηση

0
Urban Food Forest |  Δημιουργία ενός παραγωγικού δάσους τροφίμων χωρίς συντήρηση

Ενα Urban Food Forest είναι αυτοσυντηρούμενο και μιμείται αυτό που κάνει η φύση φυσικά. Για παράδειγμα, τα φυτά στο δάσος παίρνουν τα νεκρά φύλλα, τις πευκοβελόνες, τα πεσμένα δέντρα και χρησιμοποιούν τα θρεπτικά συστατικά για να γίνουν μεγάλα και δυνατά.

Από την άλλη πλευρά, ο κήπος μου απαιτεί πολύ χρόνο και πρόσθετα μόνο για να πετύχει μια ελάχιστη ποσότητα παραγωγής. Ως εκ τούτου, ο επόμενος κήπος μας στο Homestead Wishing θα είναι μια αστική μέθοδος δάσους τροφίμων.

Σήμερα έχουμε την ευλογία να έχουμε την Elle Meager ως guest blogger. Είναι καθηγήτρια περμακουλτούρας και χαίρομαι πολύ που την έχω να έρθει και να μας διδάξει έναν από τους πιο ωραίους τρόπους κηπουρικής.

Οπότε, θέλω απλώς να ευχαριστήσω την Elle που δημοσίευσε επισκέπτη και μοιράστηκε τις γνώσεις της μαζί μας. Τώρα λοιπόν, ας ξεκινήσουμε!


Πώς να δημιουργήσετε ένα παραγωγικό δάσος τροφίμων χωρίς συντήρηση

Οι κηπουροί έχουν εμμονή με τη διατροφή του εδάφους. Συγκεκριμένα, συμπληρώνουμε τα κρεβάτια με κομπόστ, παρασκευάζουμε τσάγια κομποστοποίησης και λιπαίνουμε γενναιόδωρα με τροποποιήσεις όπως οστεάλευρα, άλατα Epsom, κοπριά και φύκια.

Προσθέτουμε συνεχώς θρεπτικά συστατικά στο έδαφος, ώστε να μπορούμε να το εξαντλήσουμε ξανά με την ίδια ταχύτητα μέσω των πρακτικών καλλιέργειας λαχανικών μας.

Τώρα, φανταστείτε ένα δάσος.

Δέντρα, θάμνοι, φτέρες, μανιτάρια και βρύα συνυπάρχουν ταυτόχρονα με εξαιρετική υγεία.

Ωστόσο, κανείς δεν περπατά μέσα στο δάσος οπλισμένος με ποτιστήρια τσαγιού κομποστοποίησης. Δεν χρειάζεται να βάλετε καρότσια κοπριάς στο δάσος.

Τι συμβαίνει εδώ?

Το δάσος είναι α ισορροπημένο οικοσύστημα. Αυτή η ίδια ιδέα μπορεί σίγουρα να εφαρμοστεί σε βρώσιμους κήπους. Λέγεται τροφικό δάσος.

Τι είναι ένα Urban Food Forest;

ΕΝΑ τροφικό δάσος είναι ένα αυτοσυντηρούμενο οικοσύστημα βρώσιμων φυτών. Αυτό που ξεχωρίζει ένα αστικό δάσος τροφίμων από έναν παραδοσιακό κήπο είναι ο τρόπος με τον οποίο προσθέτει θρεπτικά συστατικά στο έδαφος με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι το χρησιμοποιεί.

Η ιστορία μας δείχνει ότι τα τροφικά δάση μπορούν να διαρκέσουν εκατοντάδες χρόνια. Ο ειδικός της Permaculture Geoff Lawton συνάντησε ένα Τροφοδοτικό δάσος 2.000 ετών στο Μαρόκο και ένα 300 ετών στο Βιετνάμ.

Τα πολυετή φυτά είναι το ψωμί και το βούτυρο του τροφοδάσους. Αυτά τα φυτά επανέρχονται χρόνο με το χρόνο, συχνά γίνονται μεγαλύτερα και πιο παραγωγική κάθε χρόνο.

Τα τροφικά δάση απαιτούν εργασία εκ των προτέρων για την κατασκευή του εδάφους, τον σχεδιασμό του χώρου σας και την πραγματοποίηση των αρχικών φυτεύσεών σας, αλλά μόλις δημιουργηθεί το τροφοδάσος σας, θα χρειαστεί λίγη ή και καθόλου δουλειά για τη συντήρηση.

Τα 7 στρώματα ενός δάσους τροφίμων

Μέρος αυτού που κάνει ένα τροφικό δάσος απίστευτο είναι η πυκνότητα των φυτών. Τα φυτά είναι κοντά μεταξύ τους αλλά σε ένα ισορροπημένο σύστημα. Επομένως, κάθε δέντρο και θάμνος παίρνει ακριβώς αυτό που χρειάζεται.

Τα περισσότερα δάση τροφίμων περιλαμβάνουν επτά στρώματα. Παρακάτω θα βρείτε μια περιγραφή κάθε στρώματος μαζί με μερικά παραδείγματα καλλιεργειών που θα μπορούσαν να υπάρχουν σε κάθε στρώμα.

Στρώμα 1. Ψηλά δέντρα (Ανώτερος θόλος)

Συνήθως πάνω από 30 πόδια ύψος, αυτά είναι τα ψηλότερα δέντρα στο σύστημα. Σχηματίζουν τον άνω θόλο. Κάτω από αυτά μπορούν να αναπτυχθούν οργανισμοί πιο ανθεκτικοί στη σκιά, όπως τα μανιτάρια.

Στρώμα 2. Μικρότερα δέντρα (άνω ή δευτερεύων θόλος)

Αυτά κυμαίνονται από 10-30 πόδια ψηλά και αποτελούν τον κάτω όροφο του φαγητού δάσους. Η πλειοψηφία των οπωροφόρων δέντρων βρίσκεται σε αυτό το στρώμα.

Σε μικρότερα τροφικά δάση, αυτά τα δέντρα μπορεί να δημιουργήσουν τον άνω θόλο.

Κύκλος δέντρων καρύδας για κήπο περμακουλτούρας
Μπανάνα νάνος – όμορφη και εξαιρετικά χρήσιμη! Αυτοί οι τύποι καρπώνουν με ύψος 5 πόδια, ιδανικοί για παιδιά. Υπέροχο σάπια φύλλα, τροφή κοτόπουλου, τροφή αλόγων….

Στρώμα 3. Θάμνοι

Αυτό το στρώμα περιλαμβάνει θάμνους μούρων και ξηρών καρπών καθώς και μεγάλα φαρμακευτικά ή ευεργετικά φυτά.

Στρώμα 4. Ποώδη Στρώμα

Αυτό το στρώμα περιλαμβάνει πολυετή λαχανικά και πολλά βότανα. Οι κηπουροί της κουζίνας θα χαρούν πολύ στη συγκομιδή αυτού του στρώματος.

Το στρώμα νούμερο 4 του τροφικού δάσους

Στρώμα 5. Καλύμματα εδάφους

Τα καλύμματα εδάφους βοηθούν το έδαφος να συγκρατεί την υγρασία και να καταστέλλει την ανάπτυξη των ζιζανίων. Ορισμένα καλύμματα εδάφους, όπως η μηδική και το τριφύλλι, μπορούν ακόμη και να στερεώσουν άζωτο στο έδαφος.

Οι φράουλες παρέχουν κάλυψη εδάφους σε ένα αστικό τροφικό δάσος

Στρώμα 6. Καλλιέργειες ρίζας

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το ριζικό στρώμα ενός δάσους τροφίμων βρίσκεται κάτω από το έδαφος. Αν δεν επιλέξετε μια καλλιέργεια όπως το χρένο, που μπορεί να είναι μάλλον επεμβατική, ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποια ετήσια σπορά των καλλιεργειών σε αυτό το στρώμα.

Φυτά πολλαπλών χρήσεων στο αστικό τροφικό δάσος
Φυτά με πολλαπλούς σκοπούς. Αυτά τα φυτά δεν είναι μόνο διακοσμητικά. Προσφέρουν σκιά για το κοτέτσι (το οποίο μετά βίας μπορείτε να δείτε), το choko παρέχει στα κοτόπουλα τροφή, τα φύλλα φοίνικα είναι κλινοστρωμνή και σάπια φύλλα.

Στρώμα 7. Ορειβάτες

Αυτά τα φυτά σκαρφαλώνουν στα πλέγματα ή ακόμα και σε μερικά από τα δέντρα στο δάσος σας. Ο αρακάς και τα φασόλια είναι μια εξαιρετική επιλογή γιατί στερεώνουν άζωτο στο έδαφος.

Συμβουλές για να καλλιεργήσετε το δικό σας τροφικό δάσος

Ένα τροφοδάσος λειτουργεί καλύτερα όταν επιλέγετε φυτά που ευδοκιμούν στο κλίμα σας. Μόλις δημιουργηθεί το τροφικό δάσος σας, θα μπορείτε να επεκτείνετε την ποικιλία των καλλιεργειών που καλλιεργείτε, επειδή δημιουργεί φυσικά ένα μικροκλίμα.

Τα δάση Urban Food αποτελούνται κυρίως από πολυετή φυτά, επομένως θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι οι καλλιέργειές σας μπορούν να επιβιώσουν σε εποχικές καταιγίδες και καιρικές συνθήκες, χρόνο με το χρόνο.

Έτσι, φυτέψτε ποικιλοτρόπως. Εάν έχετε μεγάλη ποικιλία φυτών σε κάθε στρώμα του τροφοδάσους σας, σίγουρα θα έχετε κάποια επιτυχία. Κάποιος μπορεί να αποτύχει, αλλά ένας άλλος θα ανθίσει. Ως εκ τούτου, είναι λίγο δοκιμή και λάθος, και λίγο αφήστε τη φύση να κάνει το πράγμα της.

Βρείτε όσα περισσότερα φυτά αζωτοδέσμευσης και συσσώρευσης ορυκτών μπορείτε για να φυτέψετε στο τροφοδάσος σας. Δεδομένου ότι αυτά τα φυτά θα σας βοηθήσουν φυσικά να χτίσετε το χώμα σας.

Μέθοδος κομποστοποίησης και κοπής

Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο chop-and-drop. Αυτό περιλαμβάνει να κόβουμε πίσω πράγματα όπως τα μη βρώσιμα φύλλα ραβέντι και να τα αφήνουμε να αποσυντεθούν εκεί που πέφτουν. Αυτό βοηθά στην οικοδόμηση του εδάφους και είναι λιγότερη δουλειά από το να τα φέρετε σε ένα σωρό κομποστοποίησης.

Ψιλοκόψτε και ρίξτε για εύκολη κομποστοποίηση ενός αστικού δάσους τροφίμων
Το Chop and drop είναι ένας από τους ευκολότερους και φθηνότερους τρόπους παροχής άνθρακα στο χώμα σας. Αυτό είναι ένα κρεβάτι που ετοίμαζα για περισσότερες καρύδες. Το φυτό που έχω χρησιμοποιήσει για το chop and drop είναι η κάννα – αναπτύσσεται γρήγορα, ανανεώνεται συνεχώς και διασπάται γρήγορα.

Φυτέψτε μερικά δέντρα που βγάζουν πολλά φύλλα για να τα ψιλοκόψετε. Στη συνέχεια, περίπου δύο φορές το χρόνο κόβουμε πολλά φύλλα και κλαδιά. Μην τα μαζεύετε, αφήστε τα εκεί που πέσουν γιατί θα διασπαστούν και θα προσθέσουν άνθρακα στο χώμα σας. Ως αποτέλεσμα, θα λειτουργήσουν και ως φυσικό σάπια φύλλα.

Συμπεριλάβετε φυτά που προσελκύουν φυσικά επικονιαστές ή διώχνουν τα παράσιτα στο τροφικό δάσος σας. Στη συνέχεια, αυτό θα αυξήσει τις σοδειές και θα σας εξοικονομήσει εργασία.

Διαχείριση συγκομιδής

Για να αποφύγετε να πλημμυρίσετε από μεγάλες συγκομιδές καρπών, επιλέξτε ποικιλίες που ωριμάζουν σε διαφορετικούς χρόνους. Κατά συνέπεια, η διατήρηση της συγκομιδής θα είναι πιο διαχειρίσιμη και θα έχετε μεγάλη ποικιλία φαγητών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Είμαι ευλογημένος με δώδεκα δέντρα μάνγκο 100 ετών. Αυτά προσφέρουν μια γενναιόδωρη συγκομιδή κάθε χρόνο, τόσο πολύ που δυσκολεύομαι να τα επεξεργαστώ όλα.

Ωστόσο, όλα είναι γρήγορα και εξαγριωμένα. Παίρνω τόνους μάνγκο σε 3-4 εβδομάδες. Τα παιδιά μου αγαπούν τα μάνγκο, γι‘ αυτό φύτεψα άλλες δύο ποικιλίες.

Μία πρώιμη και μία όψιμη. Μόλις αρχίσουν να καρποφορούν, θα πρέπει να έχουμε μάνγκο για 3-4 μήνες το χρόνο.

Επιπλέον, δουλέψτε πιο έξυπνα και όχι πιο σκληρά. Δώστε προτεραιότητα στα πολυετή και τα μονοετή φυτά που σπορεύονται σε σχέση με τα ετήσια που θα πρέπει να προσθέτετε στο δάσος κάθε χρόνο.

Συμπερασματικά,

Τα τροφικά δάση δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζονται χρόνια για να εδραιωθεί ένα οικοσύστημα. Ωστόσο, μπορείτε να δείτε δυνητικά εξαιρετικά αποτελέσματα σε μόλις 6 μήνες. Για παράδειγμα, έχω συμπεριλάβει μια φωτογραφία του τροφοδοτικού μου 6 μηνών. Το γυαλόχαρτο σύκο αρχίζει να αποδίδει καρπούς, η Γκουάβα της Χαβάης έχει ύψος περίπου 6 πόδια και θα έχουμε μια μεγάλη σοδειά από κολοκύθες.

Οι απαρχές ενός φαγητού δάσους
Οι απαρχές ενός φαγητού δάσους. Αυτό το δάσος είναι περίπου 6 μηνών. Οι σήραγγες κοτόπουλου περνούν ακριβώς μέσα από το δάσος, έτσι κρατούν τις άκρες απαλλαγμένες από ζιζάνια και παρέχουν λίπασμα.

Τέλος, ο μαϊντανός, ο βασιλικός και το λεμονόχορτο είναι έτοιμα για συγκομιδή. Επιπλέον, τα φασόλια, το Choko και το jicama καλύπτουν τους φράχτες, τα σταφύλια έρχονται όμορφα και τα μήλα Kei έχουν αρχίσει να σχηματίζουν καρφιά.

Τέλος, μετά από μερικά χρόνια, το οικοσύστημα θα πρέπει να είναι καλά εδραιωμένο, υπάρχουν ελάχιστα βοτάνια, φύτευση και βελτίωση του εδάφους. Κατά συνέπεια, το κύριο καθήκον σας θα είναι να απολαμβάνετε την ομορφιά και τη γενναιοδωρία που παρέχει το τροφοδάσος σας.

Γνωρίστε τον συγγραφέα!


Βιογραφική φωτογραφία συγγραφέα: Elle Meager

Από την Elle Meager. Η Elle είναι καθηγήτρια Permaculture, υποστηρικτής δασών τροφίμων, μαμά 2 κοριτσιών, οικονόμος και ιδιοκτήτρια Συμβαίνει σε εξωτερικό χώρο – ένα ιστολόγιο που εστιάζει σε αυτοδύναμα σπίτια στην αυλή. Ελπίζει να εμπνεύσει όλους να γίνουν πιο αυτάρκεις και να απολαύσουν τη γενναιοδωρία της φύσης. Ένας καλύτερος κόσμος ξεκινά πραγματικά από τη δική μας αυλή!


τι να φυτέψω τον Ιούνιο μπάμιες

Η φύτευση είναι υπέροχη στη ζώνη 8. Έχουμε μια μεγάλη καλλιεργητική περίοδο και έχουμε τόσα πολλά πράγματα που μπορούμε να φυτέψουμε κατά τον μήνα Ιούνιο. Ας μπούμε λοιπόν σε αυτό…Ξέρετε τι να φυτέψετε τον Ιούνιο; Θα χωρίσω αυτήν την ανάρτηση σε μια γρήγορη, απλή λίστα και μια λεπτομερή λίστα. Γιατί?…

Συνέχισε να διαβάζεις Τι να φυτέψετε τον Ιούνιο | Ζώνη 8

Σελίδες ζωγραφικής φυτών 1370x775

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά μου αρέσει να χρωματίζω. Ναι, είμαι σχεδόν 40 και εξακολουθώ να έχω ένα παιδικό πάθος για το χρωματισμό. Σε εμένα και στα έφηβα αγόρια μου αρέσει να εκφραζόμαστε με καλλιτεχνικούς τρόπους. Μας αρέσει να σχεδιάζουμε και να χρωματίζουμε μαζί! Ωστόσο, αυτές οι σελίδες χρωματισμού απευθύνονται περισσότερο στους λάτρεις των φυτών. Αυτές οι σελίδες ζωγραφικής φυτών…

Συνέχισε να διαβάζεις Σελίδες χρωματισμού φυτών | Εκτυπώσιμες σελίδες χρωματισμού

Ιδέες κάθετης κηπουρικής

Οι κάθετες ζαρντινιέρες κήπου είναι τέλειες όταν δεν έχετε χώρο για κήπο. Τα φυτά αναπτύσσονται καλά σε αυτούς τους μικρούς χώρους εκπληκτικά! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν τα πάντα για να δημιουργήσετε έναν κατακόρυφο κήπο και σήμερα θα μοιραστώ μερικές δροσερές ιδέες για DIY από όλο τον κόσμο και ακόμη και ορισμένα προϊόντα που θα μπορούσατε να αγοράσετε για να βοηθήσετε…

Συνέχισε να διαβάζεις Κάθετες Ζαρντινιέρες Κήπου | Κήπος έμπνευση

φύλλα moringa

Είτε θέλετε να μετακινήσετε τα σπορόφυτα moringa στον κήπο, είτε αν θέλετε να μάθετε πώς να μεταμοσχεύετε δέντρα moringa, σας έχω! Το καλύτερο πράγμα για το moringa είναι ότι μπορεί να καλλιεργηθεί σε δοχεία, υπερυψωμένα κρεβάτια ή ακόμα και σε κρεβάτι κήπου στο έδαφος. Αφού φυτέψεις δέντρα, μερικές φορές εύχεσαι…

Συνέχισε να διαβάζεις Πώς να μεταμοσχεύσετε δέντρα και σπορόφυτα Moringa | Μεταφύτευση Moringa

Περιποίηση φυτών Aloe Vera

Η αλόη βέρα είναι ένα εξαιρετικό φυτό για να αναπτυχθεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθεί, είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και χαμηλή συντήρηση. Το να μάθετε πώς να φροντίζετε ένα φυτό αλόης βέρα είναι απλό. Ίσως παρατηρήσετε ότι υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι αλόης. Όπως πολλά άλλα έμβια όντα σε αυτόν τον πλανήτη, η αλόη μπαίνει…

Συνέχισε να διαβάζεις Φροντίδα φυτών Aloe Vera | Πώς να Φροντίζετε την Αλόη Βέρα

Aloe Vera που γίνεται καφέ και απαλή

Είναι τεράστιο κακό όταν βλέπεις μια αλόη να φαίνεται λίγο λυπημένη. Εάν η αλόη βέρα σας γίνεται καφέ και μαλακή, τότε μπορεί να έχει κάποια προβλήματα. Το ήξερες? Η αλόη βέρα είναι εγγενής στην Αφρική! Θεωρείται τροπικό φυτό, που είναι ανθεκτικό στην ξηρασία. Η αλόη είναι παχύφυτο και όπως πολλά παχύφυτα,…

Συνέχισε να διαβάζεις Aloe Vera Turning Brown | Αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων με την αλόη βέρα

Θα ήθελα να μάθω τι σκέφτεστε!… Αφήστε μου ένα σχόλιο!

Μοιραστείτε το στο Pinterest!

Γραφικό Urban food forest για το Pinterest

Schreibe einen Kommentar